Собствениците на школи и занимални плашат с протест ако ги затворят, искат 80% обезщетяване

5779
Собствениците на школи и занимални плашат с протест ако ги затворят, искат 80% обезщетяване
Снимка: БГНЕС

Собствениците на частни школи, занимални, образователни центрове са изключително притеснени от последната заповед на министъра на здравеопазването. Ето какво се казва в писмо до него:

"Затварянето ни през месец март изправи много от нас пред реалната възможност за фалит. Ето защо едно ново затваряне за нас би било пагубно. Много от нас не могат да се класират и за така широко рекламираните мерки за обезщетения, тъй като работят на договор за управление или са самоосигуряващи се лица, нямаме служители. С цел да си запазим помещенията, много от нас плащаха наемите, без да имат реални приходи, ползвайки кредити. Притеснени сме от новите мерки, защото това може да ни доведе до фалит".

Частните занимални, школи и образователни центрове настояват в писмото да не се прекратява дейността им. В противен случай заплашват с протестни действия. Протестите ще се изразяват в спиране на плащанията на осигуровки и данъци през периода, в който са затворени. Те настояват за обезщетения за периода, в който са възпрепятствани да работят с директна помощ. Искат 80% от заплатите и осигуровките на работещите на трудови, граждански и договори за управление и 80% от наемите, които плащат, за бъдат поскрити от държавата.

Цялостнтото затваряне на държавата през март 2020-а доведе до ръба на оцеляването частните заведения за работа с деца. Държавата тогава не подпомогна по никакъв начин собствениците и служителите в тези заведения, се припомня още в писмото.

Разрешението да извършваме своята дейност е от ключово значение, за да запазим бизнеса си, създаден с изключителна любов, отдаденост и граден с години. Не са за подценяване икономическите загуби, които търпим, се казва в писмото. Стремежът ни за качество ни дава възможност да работим с два до три пъти по-малко деца от групите в детските градини и училищата (от 4 до 10 деца). Спазваме хигиенните норми. Всички цитирани изследвания до момента не посочват децата като разпространители на вируса. Дори точно обратното. В голяма част от училищата занималните, след учебните занятия са сформирани от ученици от различни паралелки. В тази връзка възниква въпросът: Защо в училище е позволено смесването на ученици от различни паралелки, а със същия аргумент се затварят езикови и други школи,и образователни центрове? Не води ли това до дискриминация и различно отношение към общински и частни учебни заведения? Голяма част от родителите са избрали нас, защото желаят присъствена форма на обучение. Дистанционната форма не е решение в дългосрочен план.

Вижте още:

Доц. Мангъров държи на своето: Всеки ден ходя в COVID отделението. Да се фотографирам ли трябва?

Началникът на Детското отделение в столичната Инфекциозна болница - доц. Атанас Мангъров, продължава да твърди, че е влизал в COVID-сек...

Частните занимални са пред фалит, алармираха собственици

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com