Спаси София със сигнал за скандален ремонт на общинско общежитие на многократно завишени цени

7059
Спаси София със сигнал за скандален ремонт на общинско общежитие на многократно завишени цени
Снимка: Facebook/Спаси София

За пореден скандален и скъпоструващ ремонт на Столичната община предупредиха днес активистите от Спаси София и независимият общински съветник Борис Бонев. В доклад към Общинския съвет, управляващите от ГЕРБ и ВМРО предлагат да се дадат 3 млн. лв. за ремонт на старо панелно общежитие в автобусния гараж в Дружба.

Малина Едрева: Фейсбук крещенето срещу кмета Йорданка Фандъкова не помага

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) Малина Едрева отвърна на поредната критика на "Спаси София" на те...

От Спаси София обръщат внимание на силно завишените спрямо пазарните цени в офертата на спечелилата фирма, като стойността на практически всички материали е завишена многократно. Те са сравнили цените, цитирани в доклада на управляващите и цените на строителните материали на дребно.

За топлоизолацията, например, от общинския бюджет ще се платят между 4 и 5 пъти над пазарните цени, за тоалетните, радиаторите и ламината – от 2 до 4 пъти по-скъпо, чак до дюбелите и розетките, чиито стойности достигат над 10 пъти цените на дребно, твърдят от организацията.

Градските активисти намират и още нереални цени, които всички софиянци ще плащат щедро – 62 000 лв. за скеле, 12 000 лв. за премахване на балатуми, wireless точки за 10 000 лв. и усилвател за телевизионен сигнал за 16 354 лв.

„Излиза, че цената на ремонта на тази сграда е 1852 лв. за квадратен метър, което е близо до ново жилищно строителство. Това е много притеснително, тъй като тук става въпрос за ремонт на съществуваща сграда, така че цената на имота, конструкцията и голяма част от строителството не са включени.

За същите пари, Столичната общината можеше да построи нова качествена сграда на много по-атрактивна локация, сравнено със старата сграда в автобусния гараж Дружба.“ – казва Борис Бонев.

Спаси София: ГЕРБ подготвят нова скандална концесия

Управляващите от ГЕРБ се готвят да приемат поредната скандална концесия в столицата, сигнализират градските активисти от Спаси София. ...

Според независимия общински съветник, още по-необяснимо е как и защо този ремонт е започнат без одобрението на Столичния общински съвет и без осигурени средства от бюджета на Общината. „В доклада се предлага отпускане на 3 млн. лв. за ремонт на силно завишени цени, който вече е започнал.

Опасявам се, че управляващите вече са вързали ръцете на Столичната община и са принудили софиянци да платят тази колосална и необоснована сума за ремонт на старо общежитие. Искам обяснения кой е допуснал това, защото трябва да се понесе политическа отговорност.“ – категоричен е Бонев.

От Спаси София съобщават, че днешният публичен натиск е принудил г-н Карлос Контрера, вносител на доклада и общински съветник от ВМРО, да отложи точката до следващото заседание на Столичния общински съвет.

„Отлагането на точката не решава проблема. Настояваме тази поръчка да бъде незабавно спряна, точката да бъде оттеглена и Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши пълен одит на това безобразие.“ – казват от Спаси София.

Градските активисти се обръщат и към кмета г-жа Фандъкова в качеството ѝ на кмет на Общината, да възложи вътрешен одит на този ремонт. „С това ли ще бъде запомнен последният Ви мандат – с усвояване като за последно?“ – питат от Спаси София.

Спаси София: Фандъкова лъже за ремонтите по бул. Константин Величков (СНИМКИ)

Градските активисти от Спаси София за пореден път алармират за катастрофалното състояние на наскоро ремонтирания бул. Константин Величк...

Още: Спаси София: Фандъкова лъже за ремонтите по бул. Константин Величков (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com