„Тренд”: 40% от българите смятат коронавируса за биологично оръжие

3167
„Тренд”: 40% от българите смятат коронавируса за биологично оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. 880 хил. българи са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Това се посочва в проучване на „Тренд“.

Малко над половината (52%) от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Една четвърт не са съгласни с това твърдение. Делът на смятащите, че коронавирусът е изкуствена болест през месец юни е 43%.

Агенцията отново регистрира висок дял (45%) на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят.

Темата с ваксините е особено актуална през последните седмици вследствие на първите ефективни ваксини срещу коронавирус. Една четвърт (25%) от българите през ноември месец са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да печелят повече. През месец април съгласните с това са били 39%.

През месец април 53% са били съгласни, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Този дял през юни и ноември е по 40%. Прави впечатление, че през ноември имаме повишаване на дела на несъгласните с това твърдение спрямо предходните изследвани месеци.

Една трета от българите са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които са съгласни с това твърдение.

Първан Симеонов: Предлаганите сега мерки са прекалени

Ето какво написа във Фейсбук по повод предлаганите по-строги мерки срещу коронавируса Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп"...

935 хил. души (17%) са съгласни, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама. Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо месец юни, когато делът е 23%. Естествено се е повишил делът на несъгласните през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това се дължи в голяма степен на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и фактът, че в по-голяма степен хората познават вече човек, който е болен или е бил болен.

16% от българите са съгласни, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През юни месец всеки пети (22%) българин е бил съгласен с това твърдение.

Друга конспиративна теория, която е тествана отново през ноември, е свързана с твърдението, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 14% са съгласни с това твърдение, а през юни делът е бил 21%.

53% от българите не са съгласни, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Над половин милион българи (10%) обаче са съгласни с това твърдение. Делът на съгласните през юни месец е бил 12%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com