ВСС спира въвеждането на дела в Единната информационна система

2803
ВСС спира въвеждането на дела в Единната информационна система
Снимка: БГНЕС

От петък да бъде спряно въвеждането на дела в Единната информационна система на съдилищата, реши Висшият съдебен съвет след няколкочасов дебат, съобщи БНР. За промяната настояха съдии от различни съдилища в страната, които се оплакаха от проблеми при използването на системата. Тя е внедрена по проект на европейската програма „Добро управление“.

Във вторник съдии се събраха на протест пред сградата на Съвета, а след това техни представители се срещнаха и със съдебните кадровици.

Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност

Всеки ден е битка за справедливост. Тя няма алтернатива. Това каза председателят на ВКС проф. Лазар Груев, след като новите членове...

Членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха в срок до 10 декември да бъдат отстранени недостатъци в софтуера и да се извършват необходимите доработки.

Преди това системата ще се използва по вече образуваните дела. За новите дела ще се ползват старите деловодни системи.

По-рано съдии от Софийския районен съд внесоха във Висшия съдебен съвет искане с 148 подписа за временно стопиране на новата Единна информационна система на съдилищата.

Въвеждането на системата, финансирана по европейската програма "Добро управление", доведе до сериозни затруднения в работа на съдилищата в цялата страна, за което бяха сезирани и съдебните кадровици.

Пред тях съдията от Софийския районен съд Андрей Георгиев предупреди, че магистратите губят в пъти повече време за администриране на делата си:

Съдиите масово не подкрепиха Иван Гешев – заради демагогия, лицемерие и неутралитет, но ВСС го подкрепи

Висшият съдебен съвет (ВСС) подкрепи декларацията на прокуратурата, оповестена заради твърдението на президента Румен Радев, че мафията...

"Това не са проблеми, които не са били типични и за предишни системи, но не можем ние в движение с всички дела на гражданите да го правим това. Ще задръстим деловодства, състави. В Софийския районен съд за три седмици ако не работи добре един състав, той затъва и после няма оправяне с години", каза той пред БНР.

Миналата седмица над 130 съдии от най-големия български съд обявиха в писмо, че отказват да работят с новата програма, докато проблемите не бъдат решени.

Магистратите се обърнаха за подкрепа ĸъм “пpaвнaтa oбщнocт в Бългapия” c пpизив зa cъвмecтни пyблични дeйcтвия зa въвeждaнeтo нa иcтинcĸo eлeктpoннo пpaвocъдиe и тo в ycлoвиятa нa pиcĸ oт paзpacтвaщa ce пaндeмия.

Масово е недоволството от тази система, обясни в предаването „Преди всички“ Емил Дечев, съдия от Софийския градски съд. Това е трети протест на съдии пред ВСС за 31 години – нещо необичайно, съдиите протестират само в крайни случаи, допълни той.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще трябва да избира между две неща – от една страна е задължен по договор с Европейската комисия да спази сроковете, похарчени са вече над 6 милиона, от друга страна има сериозна опасност по-натоварените съдилища в страната да блокират работата си, посочи Дечев пред БНР.

Съдии от СРС на протест срещу Единната информационна система на съдилищата

Съдии от Софийския районен съд се събират тази сутрин пред сградата на Висшия съдебен съвет, за да изразят протеста си срещу въвежданет...

„За мен е абсурд ръководител на проект за въвеждане на електронно правосъдие и на електронна система на съдебните дела да бъде прокурор“, подчерта още Емил Дечев. Според него има „сбъркана философия съдии и прокурори да бъдат вкарани в един кюп, в един кадрови орган".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com