Борис Бонев: От ГЕРБ гласуват в комисия без да присъстват

3309
Борис Бонев: От ГЕРБ гласуват в комисия без да присъстват
Снимка: Actualno.com

Гражданската организация "Спаси София" и общинският съветник Борис Бонев, който тя излъчи, твърдят, че общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева, която е председател на Комисията по екология в Столичния общински съвет (СОС) е допуснала грубо нарушение на правилника на Столичния общински съвет (СОС). По-точно - тя е броила гласове на съветници от ГЕРБ без те да присъстват на заседанието на комисията, защото те ѝ казали "устно" как гласуват.

"Това е грубо нарушение на основния нормативен акт на СОС, който никъде не позволява подобни врътки, които от ГЕРБ използват, за да прокарат насила предложенията си, даже в отсъствието на техните съветници", казват от "Спаси София".

Герджиков смята, че Бонев трябва да е зам.-председател на СОС, БСП атакува заради "Топлофикация"

Независимият общински съветник Борис Бонев трябва да е един от зам.-председателите на Столичния общински съвет (СОС). Това смята новият...

"Зачитането на гласове на отсъстващи съветници прави взетите решения на комисиите нелегитимни. Недопустимо е на база на устна уговорка да "гласуват" съветници, които нито са в залата, нито знаят какво гласуват. Тази практика погазва разпоредбите в Правилника за осигуряване на кворум на комисиите и трябва незабавно да бъде прекратена", заяви Борис Бонев, който присъства на Комисията по екология, където днес се разглеждаха важни въпроси за замърсяването на въздуха в столицата.

Бонев разказва, че той е внесъл за официално разглеждане предложение за промяна на Правилника на СОС, за да се предотвратят тези и подобни недемократични практики на управляващите. Предложението му, заедно с мотивите и аргументите, е дълго над 35 страници и е публикувано на страницата на "Спаси София". Основната цел касае публичност на взетите решения и свободния достъп на гражданите до комисиите и заседанията на СОС, онлайн публикуване на всички доклади и мотивите към тях най-малко 3 работни дни преди разглеждането им, премахване на "падащия кворум" и др.

“За мое огромно учудване, в работната група срещам сериозен отпор от съветниците на ГЕРБ, които не са готови да направят крачка в посока по-открито управление, зачитайки мнението на гражданите, а не както досега – пренебрегвайки техните интереси и глас. Не разбирам какво проблематично откриват от ГЕРБ в предложението ми заседанията на комисиите да се излъчват онлайн и докладите да се публикуват предварително, за да могат гражданите информирано и аргументирано да вземат позиция за бъдещето на общия ни дом. Крият ли нещо моите колеги общински съветници", реторично пита Борис Бонев.

Ето с какво се "прочу" само преди ден Лорита Радева, освен че е съпруга на бившия МВР министър Валентин Радев - припомнете си в този материал!

Борис Бонев: Не мисля, че ако "Спаси София" беше партия, щеше да има този успех (ВИДЕО)

"В политиката няма "ако" - няма как да знаем какъв щеше да е резултатът, ако се бяхме явили с листата на "Демократична България". В едн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com