По делото за мръсния въздух в София: Вещо лице се оказа човек, работил за Столична община

2937
По делото за мръсния въздух в София: Вещо лице се оказа човек, работил за Столична община
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Заради конфликт на интереси, гражданското делото срещу Столична община за мръсния въздух беше отложено за 11 май.

На днешното заседание се установи, че едно от вещите лица, изготвили експертиза за атакуваната програма от мерки на Столична община за чистотата на въздуха, било заинтересовано. Предмет на делото са мерките на общината, предвидени в програмата за качеството на атмосферния въздух 2011 – 2014 г. като ищците оспорват тяхната ефективност, за което вещи лица са изготвили експертиза. "Но едно от вещите лица е било част от екипа, изготвил въпросната програма и би било неуместно, дори невъзможно този експерт да дава оценка на своята работа", посочи адвокат Димо Господинов, който с колегата си Александър Коджабашев настоя да не се представя експертизата, поиска отвод на вещото лице и съдът прие.

Само една кола е спряна от движение в София заради мръсния въздух

Общо 60 автомобили в София са проверени за замърсяване на въздуха при съвместната инспекция на Столичен инспекторат и Пътната полиция к...

"Съгласно заключението на това вещо лице, нямало как да се прогнозират какви ще са ефектите от мерките, които общината приема", отбеляза Господинов и подчерта, че това говори за пристрастност. "Не е нормално експерти да твърдят, че те се събират и хвърлят зар какъв ще е ефектът от мерките, които предприемат", коментира той и добави, че "това противоречи на всички правила и методики за работа с такива програми".

"Искахме Столична община да отчете изпълнението на привременните мерки, които ѝ бяха наложени и ако на следващото съдебно заседание няма отчет, ще повдигнем и този въпрос", заяви още адвокат Господинов. Наложените привременни мерки включваха засилено миене на улиците, проверки за автомобии с високи емисии, редовно публикуване на информация, припомни той. "Няма отчет за броя на измиванията, особено в условията на мека зима. Според справка, която правих в началото на януари – има пропуск да се отчете броя на инспекциите за влизането в дадена зона от София на автомобили с високи емисии", посочи адв. Коджабашев.

По време на зеседанието, което се изчерпа с процедурни въпроси, съдията попита дали има възможност да бъде постигнато споразумение между страните. "Целият спор е за мерките и дали могат да доведат до подобряване на качеството на въздуха. Ако в едно споразумение има достатъчно гаранции за това, че ще бъде защитен интереса на колектива, не виждам пречка да блъде направено предложение за споразумение", коментира пред журналисти Господинов.

"Управата на Столична община в лицето на кмета беше преизбрана с много ясен мандат за мерки за справяне с мръсния въздух, което означава, че до този момент не са били предприети достатъчно мерки, което е предмета на нашия иск", подчерта адвокатът. Той отбеляза още, че техният доверител са всички граждани и жители на София и че ако постъпи предложение за споразумение, то трябва да дойде от Столична община и увери, че ще бъде обсъдено с обществеността.

София отново попадна в Топ 20 по замърсяване на въздуха в света

Българската столица София и днес е в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха, което означава, че има опасни вредни прахови частици. ...

Какво стана на предното заседание и какви задължения наложи съдът на Столична община - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София