Сагата на Мая Манолова с Топлофикация - София продължава

3899
Сагата на Мая Манолова с Топлофикация - София продължава
Снимка: actualno.com/Ива Иванова

На 18 февруари изпълнителният директор на Топлофикация- София Сашо Чакалски или негов адвокат ще трябва да се яви на делото по жалбата на омбудсмана Мая Манолова за отказа до информация, което тече от години. Това бе решено на днешното заседание на Административния съд - София". Причината за отлагането на гледането на спора е процесуална неточност от страна на съда при конституирането на ответника.

"Съдебната сага, която продължава трета година, си заслужава, защото трябва да бъде накарано дружеството да предоставя цялата информация за своята дейност на реалния собственик т.е. 1,5 млн. граждани, живеещи в София", категорично заяви пред журналисти след отлагането на делото Мая Манолова. Основно става дума за т.нар. "юрисконсултски възнаграждения", които "Топлофикация" прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите ѝ са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР.

Омбудсманът Мая Манолова отново на съд с „Топлофикация София“

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в понеделник, 4 февруари 2019 г., от 9.30 ч. в заседанието на Административен съд София-град, Второ...

Разказвайки за първия рунд на сагата Манолова изтъкна: "спечелихме първите битки, но Топлофикация не се съобрази с указанията на съда. Очевидно от дружеството се смятат за недосегаеми, недлъжни да се съобразяват със съдебни указания и разпореждания" и изрази недоумение какво има да крият и защо не предоставят публично поисканата публично информация, която се отнася до събрани от гражданите на столицата суми. Според нея може би въпросите опират и до Столичния общински съвет, който е принципал на Топлофикация - София - не трябва ли да накарат най-накрая ръководството на дружеството да промени отношението си към столичани, да дава информация за това как харчи парите на гражданите на София?

"Въпросът е принципен - за това трябва ли Топлофикация да информира столичани, демек, своите собственици, своите началници как харчи техните пари", категорична е Манолова и изтъкна, че и новото ръководство на Топлофикация - София отново крие от хората важна информация. Ръководствата се сменят, но начинът на управление си остава същият, коментира Манолова.

Тя припомни, че след встъпването в длъжност като изпълнителен директор Сашо Чакалски е поел ангажимент, че ще предостави исканата информация. "В разговор в омбудсманството изрази удивление как може да не бъде предоставяна информация по теми, които вълнуват столичани", заяви Манолова и отбеляза, че му е изпратила две напомнителни писма и е минало много време докато в края на миналата година е получила формален отказ за исканата информация. "Нищо ново под слънцето. И това ръководство на Топлофикация не си държи на думата и смята непредставянето на информация за допустимо поведение", коментира  Манолова. "Това са парите на столичани, прибрани от тях по съдебни дела като юрисконсулски възнаграждения. Става дума за сума между 10 и 15 млн лв., става дума и за няколко милиона, платени на адвокатски кантори, за които би следвало столичани да знаят", подчерта Манолова.

Омбудсманът припомни, че се водят дела и по отношение на Софийска вода, които се водят от прокуратурата, тъй като гражданите нямат право да атакуват решенията на КЕВР. Единствените, които могат да атакуват решенията на регулатора, са или прокуратурата, или самите В и К дружества, които нямат интерес, тъй като исканията им винаги се удовлетворяват. "Проблемите в отношенията между монополните дружества и гражданите би следвало да се търсят и в работата на КЕВР и законодателството, което им дава право да се държат по този безобразен начин", категорична е Манолова. Всичко е в ръцете и на народните представители, към които отправям апел няколко пъти за промяна на законодателството, за да направят баланса на интересите възможен, добави тя и подчерта, че в момента интересите на монополните дружества надделяват над тези на гражданите. По думите ѝ монополните дружества правят буквално каквото си искат - определят се неоправдано високи цени, в които се включват всякакви разходи, включително за адвокатски кантори, скъпи ремонти, луксозни разходи и пр.

Идва ли краят на двойния стандарт при храните?

"Идва краят на двойния стандарт при храните", заяви Мая Манолова пред БТВ. Това се доказва от фактът, че вече има забрана в европейска ...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София