Ще има ли още катастрофи по трасето на трамвай 10?

7259
Ще има ли още катастрофи по трасето на трамвай 10?
Снимка: БГНЕС

Състоянието на релсовия път в София е повод за притеснение на пътуващите от дълго време, а днес, 12 ноември, сериозен инцидент с трамвай номер 10 при Съдебната палата доведе до ранен човек.

Вече трета година участък от бул. "Ал. Стамболийски" притеснява пътуващите с линии 10 и 8. В началото на 2016 година пред репортер на Actualno.com един от ватманите по линия 10  сподели, че "трасето е в безобразно състояние, на вълни е. Тук е толкова разбито, че ако тръгна по-бързо, мога да обърна трамвая." Става въпрос за участъка по бул. "Ал. Стамболийски" между кръстовището на бул. "К. Величков" и бул. "Вардар".

Фандъкова заяви готовност за промяна и обеща решения в полза на хората на София

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, общинските съветници в новия столичен общински съвет, новите районни кметове и кметове на кметства ...

Тогава екипът на Actualno.com се свърза с представител на "Столичен Електротранспорт", за да коментира състоянието на релсовия път. Инж. Пламен Кончарски, зам. директор по Инфраструктура и енергозахранване в "Столичен Електротранспорт" и директор на "Трансенерго и Релсов път" ни информира, че участъкът по бул. "Ал. Стамболийски" от бул. "К. Величков" до трамвайно ухо "Западен парк" от няколко години се включва в програмите на Столична община за цялостна реконструкция.

"През 2015 година са били изработени технически проекти и булевардът е включен за Европейско финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.", обясни Кончарски. Той отговори на въпрос за състоянието на участъка и по сигнали на читатели с опасения за бъдеща катастрофа заради влошеното състояние на пътя и некомфортното пътуване с трамвая, който минава по трасето. Въпреки това до реализацията на реконструкцията Столичен електротранспорт ЕАД, поделение "Трансенерго и РП" ще извършва аварийни и текущи ремонти на релсовия път, като се цели да се предотвратят аварии, по думите на зам.-шефа на столичния електротранспорт. Трамвайният релсов път е строен през 1985 година от улейни трамвайни релси на стоманобетонови панели – унгарски тип", обясни инж. Кончарски.

"През дългия период на експлоатация е претърпял множество деформации, износване на релсите и обрушаване на панелите разрушаване на асфалтовото покритие. Понеже самите панели са на предела на експлоатационния си период, доста време включваме участъка в ремонтите на Столична община, но тъй като финансирането си е сериозна инвестиция, не може да се подсигури. Още повече, че в последно време Метрополитенът гълта доста средства и покрай него ние не може да се пласираме", поясни инж. Кончарски.

Той е категоричен, че трасето не е опасно, а пропаданията, които ги има, са в допустимите граници.

"Тази година (бел. ред. 2016 г.) ремонт на трасето със сигурност няма да започне, защото сега стартира третия лъч на метрото. Затова в момента се извършват единствено текущи аварийни ремонти на релсовия път", допълни още той преди 3 години.

С 14 класьора доказателства Мая Манолова поиска касиране на вота в София

Жалба за нередности в изборите с искане за касиране на вота в София внесоха в Общинската избирателна комисия гражданският кандидат за с...

Инж. Кончарски каза и, че приоритетните ремонти в столицата се определят от Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община.

"Доста трасета са направени през 1985 година и тогава е имало средства да се извършват ремонтите, но сега е трудно допълни още той. Когато се залага на ремонт на малки участъци, все повече средства трябва да се заделят за текущо поддържане и аварийни ремонти при положение, че парите са ни едни и същи. Ние нямаме дотация за ремонти на релсов път и контактна мрежа. Текущите ремонти се извършват от Електротранспорта. Основните ремонти се обявяват обществени поръчки. Не сме само ние предприятието, което може да изпълнява този вид дейност. Създава се комисия към столична община, назначена от кмета. Трасето се наблюдава и се реагира веднага. Всички сме заинтересовани трамваите да се движат безопасно", увери тогава инж. Кончарски.

При сегашния инцидент до Съдебната палата изглежда единият вагон на трамвая е завил без всъщност това да е било намерението на ватмана и е ударил жената. Според неправителствената организация "Спаси София", която вече има представител в Столичния общински съвет (СОС) - Борис Бонев, вероятната причина е проблем със стрелката. "Стрелките са стари и евтини, а трамвайната инфраструктура е толкова неподдържана, че вече е опасна. Това е третия инцидент само за една седмица", пишат още от "Спаси София".

Тук може да видите какви бяха инцидентите с трамваи през 2019 г.

Вижте кадри от днешния инцидент в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Съдът наложи нови задължения на Столична община срещу мръсния въздух

Ново определние за привременни мерки срещу мръсния въздух в София постанови съдът, с което задължи Столична община да информира обществ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София