Антикорупционното бъдеще с марка "Цацаров" - сватба или брадва?

3146
Антикорупционното бъдеще с марка "Цацаров" - сватба или брадва?
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

По същия начин, както се справи начело на прокуратурата – нищо, празни приказки, нито едно завършено дело за корупция срещу представител на висшия ешелон на властта. Това заяви адвокат Михаил Екимджиев в коментар за бъдещето на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и варианта Сотир Цацаров да я оглави. Екимджиев е сигурен, че Цацаров начело на КПКОНПИ ще е много по-лош вариант от Филип Златанов начело на КПУКИ, припомняйки прословутия случай с тефтерчетата на Златанов и кой трябва "да се удря". Тези тефтерчета бяха откраднати от колата на вещото лице и случаят в тази насока остана отворен, а Златанов в крайна сметка беше осъден условно на 3 години.

Изобщо не съм съгласен с това мнение, отвърна Ясен Тодоров, който беше част от предишния ВСС като водещ тогавашната комисия по етика, а сега води етичната комисия на Прокурорската колегия. Той блесна в т.нар. SMS скандал - с подозрения, че е един от хората във ВСС, получавали директно "напътствия" от Бойко Борисов Тодоров видя Цацаров като отличен юрист, защото бил дълго време съдия, а и е бил главен прокурор, като има сериозна роля за падането на мониторинга на ЕК за правосъдието.

Неправителствени организации не искат Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Пет от най-активните неправителствени организации в сектор "правосъдие" обявиха, че бойкотират процедурата за избора на нов началник на...

Мониторингът падна, защото ние не искаме да сме правова държава и да направим съдебна реформа, сигурен е Екимджиев. "ЕС не е СССР и да дойде с танковете да ни направи реформа", заяви той пред bTV и посочи, че ЕС с мекия натиск, с който действа, не може да се справи. Нямаше смисъл повече, категоричен е юристът защо се стигна до това. "Ако беше така, мониторингът щеше да падне и за Румъния", опонира Тодоров.

Вижте с какво се занимава КПКОНПИ – нито един политик от управляващата партия, само с някой кмет и чиновник, каза още Екимджиев, след като Тодоров почна да обяснява как комисията е създадена и работи по препоръки и насоки на ЕС. Тодоров обяви, че КПКОНПИ е обезпечила и отнела имущество "в пъти над бюджета ѝ за издръжка", но не можа да отговори на въпрос колко е бюджетът на Антикорупционната комисия и колко е запорираното и в крайна сметка отнетото имущество.

Удрят се хора и бизнеси с тази фирма, с тотални запори преди да има съдебно решение, посочи Екимджиев, а Тодоров отвърна: "Нали това искахме" и че трябва да се страхуват от закона. "Могат да ни тероризират до изтичане на абсолютната давност на досъдебното производство", категоричен беше Екимджиев и добави, че когато нищо не бъде открито и доказано пред съда, следва само едно: "Ами, съжаляваме". Той беше категоричен – институциите се правят от хора, а уважението към хората се заслужава, не се дава даром. "Оптимист е този, който казва и по-лошо може да стане", иронизира Екимджиев за финал Тодоров, който видя светло бъдеще за КПКОНПИ под бъдещото ръководство на Цацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика