БСП vs ГЕРБ за Бюджет 2020: Устойчиво изоставане или устойчив растеж предвижда той?

3049
БСП vs ГЕРБ за Бюджет 2020: Устойчиво изоставане или устойчив растеж предвижда той?
Снимка: iStock

По философията на бюджета, той не е обвързан с икономиката. 45 – 47% средно от БВП минава през бюджетите на държавите в Европа. У нас е предвидено тази година спямо предходните и следващите 3 години този дял да слезне до около 35%. Това означава, че в бюджета влизат около 12 млрд. лв. по-малко, отколкото е европейският стандарт. Вторият проблем е средствата в бюджета не са обвързани с икономическото развитие. Не виждаме Фонд за гарантиране на публично-частното партньорство, за разлика от другите страни в Европа. Този бюджет ни гарантира стабилно изоставане от страните-членки в ЕС по макроикономическите параметри, заложени в него. Така обобщи позицията на БСП за Бюджет 2020 депутатът от БСП за България Румен Гечев пред Нова тв.

Не знам защо започваме със заблужденията от рано сътринта. Близо 36,9% от БВП на страната е заложен в разчетите на Бюджет 2020. Говорим за 118 млрд. лв. БВП за 2019г, а за следващата 126 млрд. лв, контрира го депутатът Алексадър Иванов от ГЕРБ. Той призна, че България има да наваксва в привличане на инвестиции, но подчерта, че България е първенец в ръст на доходите в Европа, както и в ръст на БВП.

Бюджет 2020 - ето какво си представя правителството

Очаквано, правителството одобри предложението на финансовия министър Владислав Горанов за държавния бюджет за 2020 година, както и акту...

Надявам се следващите години, запазвайки този растеж, да можем да догоним Европейските стандарти, подчерта Иванов. Ето, правителството си е поставило за цел средна работна заплата до края на годината 1224лв, а до края на мандата - 1500 лв., каза депутатът от ГЕРБ. По думите му България изостава от страните в Европа, защото не е имала равен старт през 1989г., когато е напуснала Източния блок. Сега, повишаваме бюджетните заплати и пенсиите,с възможностите, които имаме. Бюджетът е изражение на икономиката, реагираме според параметрите, каза той.

Според Гечев от БСП, Румъния залага на растеж на икономиката, а България не. Това е проблем и показва недълновидност, според левия депутат. От Иванов от ГЕРБ го посъветва да гледа в „нашия джоб“, „когато говорим за равен старт и от 3 долара, сега пенсиите са 200 долара, мисля, че успехите на правителството са видни“.„Не знам къде виждате успех“, контрира го Гечев, след като сме на дъното на ЕС.

Според БСП българският бюджет „е безпомощен пред очакваната икономическа криза следващата година“. За пример Гечев даде Франция, Германия и Италия, които са реагирали с увелиечние на бюджетните инвестиции чрез публично-частно партньорство, за да подпомогнат растежа на икономиките си чрез пазарни средства. Ето, немците подготвят пакет от 60 млрд. евро за стимулиране на икономиката си, Франция поддържа бюджетен дефицит от до 3% от БВП, за да стимулира икономиката си. Основната разлика е, че българското правителство вместо да увеличава бюждетните разходи на пазарна основа, то ги намалява, атакува отново разчетите в Бюджет 2020 Гечев.

Българското правителство дава 800 млн. лв. повече засоциални плащания и пенсии през 2020г., повече за образование и здравеопазване, обяви Иванов. Макроикономическата икономическа рамка на бюджета отразява прогнозите за забавени темпове на развитие в Европа, но в микроикономическата рамка се вижда оптимизма за растеж на БВП на България. „Ако ни удари криза има буфери в бюджета и най-вече във фискалния резерв от 11 млрд. лв. Именно затова правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти поддържа фискална политика, която да е близка до консервативната, за да поемем икономически сътресения“, обясни Иванов от ГЕРБ. Вътрешната задлъжнялост на страната в момента е само 20% от БВП към други държави и банки, завърши той.

През призмата на военния бюджет, Каракачанов нападна мониторинговия механизъм за правосъдието ни

Определено мога да кажа, че бюджетът за отбрана се увеличава. Ако парламентът гласува това перо на проектобюджета за 2020 година както ...

Прости сметки направи Иванов: Ако сте учител и сме ви увеличили със 17% заплатата. Очаква се кризата да се изрази в намаляване с 2% на инфлацията, и това идва от запазване на цените на петрола на световните пазари. Та, 2 % е инфлацията за 2020г. Така че съвсем позитивно може да се приеме, че учителката ще се чувства 15 % по-богата и ще има повече средства за разходи в семейството.

Къде са парите за обновяване на материалната база на училищата, няма ги. Къде са парите за обновяване на материалната база на университетите, няма ги. т.е. Прави се частична стъпка в правилната посока, но се наливат пари в нереформирани системи, обясни Гечев. Същото е и в здравеопазването, каза той. Няма да бъдат завършени реформите, защото са разнопосочни и не водят до краен резултат, завърши той. Гечев подчерта, че при дебатите в пленарна зала по-късно днес, БСП ще представят своите разчети за Бюджет 2020.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика