Цените на бензина и дизела гонят 2.40 лв. за литър

11933
Цените на бензина и дизела гонят 2.40 лв. за литър
Снимка: БГНЕС

Цените на бензина и дизела продължават да гонят летни рекорди и на много места в страната вече надхвърлят 2.30 лева за литър и гонят 2.40 лв. Става дума за най-масово употребяваните горива - бензин А-95 и обикновен дизел, пише вестник "Сега".

По-висококачествените бензини и дизелът със специални добавки в повечето големи вериги се продават на цени, надхвърлящи 2.50 лв. и достигащи до 2.75 лева за литър. Най-скъпо горивата се продават по бензиностанциите в Шуменско и Благоевградско, сочи справка в специализираните сайтове.

КЗК наложи солена глоба на Марешки за изкуствено подбиване цената на горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 175 437 лв. на фирмата на депутата Веселин Марешки за изкуствено подбиване н...

Данните на сайта Fuelo за вчера (8 август) показват, че средната цена за страната на А-95 е била 2.26 лв. за литър и 2.29 лв. на литър за дизела. На места обаче бензинът варира от 2.20 лв. до 2.34 лв. за литър, а дизелът стига до 2.41 лв. за литър.

У нас най-високите средни цени на горивата са в област Шумен. По-големите вериги бензиностанции в региона като "ОМВ", "ЕКО", "Ромпетрол"  и "Лукойл" поддържат почти еднакви цени - около 2.34 лева за масовия бензин и за дизела. Впечатление прави, че разликата с по-дребните търговци не е значителна - те продават само с 1-2 ст. по-малко за литър. Като цяло, в тази област трудно могат да се открият цени под 2.30 лв. за литър. Ситуацията е необичайна, като се има предвид, че дребните търговци обикновено поддържат доста по-ниски цени в сравнение с големите вериги.

Благоевградска област се нарежда на второ място по най-скъпи горива в страната. Големите вериги бензиностанции там предлагат дизела за 2.37 лв. за литър, а масовия бензин - за 2.30 лв. за литър. При дребните търговци се забелязва по-голяма разлика в цената. На места А 95 се предлага за 2.25 лв., а дизелът за 2.28 лв. за литър.

Сравнението по области на Fuelo показва, че в областите Русе, Ямбол, Хасково, Пловдив и Добрич е най-изгодно да се зареди резервоарът, тъй като там се поддържат едни от най-ниските цени в страната. В област Русе средните цени са доста по-ниски от тези за страната - 2.21 лв. за А-95 и 2.24 лв. за дизела.

Интересно е да се отбележи, че в областите, в които има бензиностанции на лидера на "Воля" Веселин Марешки - VM Petroleum, цените на горивата на по-големите търговци са значително по-ниски. В страната има общо 17 бензиностанции от тази верига -  в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Силистра и други. Цените във веригата са еднакви - 2.09 лв. за литър бензин и дизел. Те се запазват, макар преди дни КЗК да наложи глоба на фирмата на Марешки заради продажба на горива под себестойност. Производството бе образувано по искане на "Лукойл България", "Еко България", "Нис Петрол", "Петрол", "ОМВ България", "Ромпетрол България" и "Синергон Петролеум". Санкцията обаче е на практика символична и няма как да промени пазарната политика на компанията. 

Израел спря доставките на гориво за Ивицата Газа и Палестина

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман забрани до второ нареждане доставките на бензин, газ и всякакви горива в Палестина. ...

В Бургаска област "Лукойл" предлага бензин и дизел за 2.19 лв./ л. Такива са и цените в бензиностанция "ЕКО". "Шел" държи по-високи стойности, но въпреки това в областта има и цени от 2.22 лв. за литър дизел и бензин. Малко-по високи са цените в "ОМВ" - 2.25 лв. за литър. Подобна тенденция при цените се забелязва и в област Варна.

В София разнообразието от цени при основните горива е доста по-значително и големите търговци не се влияят от по-ниските цени на колегите си. "Шел", "Лукойл", "ЕКО" и "ОМВ" предлагат бензина за цени от 2.26 лв. л до 2.38 лв. л и дизела - от 2.28 до 2.36 лв. л. Специалните горива са с доста по-високи стойности - А-98 например се предлага за 2.68 лв.  от "Лукойл".  По-малките търговци на горива в Софийско предлагат основните горива на цени от 2.20 лв./л, а на места дори за 2.15 лв. за дизела и бензина. 

Къде сме ние?

Дори и при средните стойности обаче цените на горивата у нас са все по-недостъпни. В сравнение с другите страни от ЕС бензинът и дизелът са най-евтини, но в същото време "изяждат" най-голяма част от доходите. По показателя за достъпност България е последна в ЕС. Средностатистическият българин трябва да отдели цели 5.46% от дневната си надница от близо 41 лева, за да си купи литър бензин. За сравнение - на средния румънец му стига само 1%.

В страни като Франция, Испания и Австрия хората отделят по-малко от процент от дневната си заработка, за да платят литър бензин. Шофьорите у нас изразходват средно около 94 литра за година, което "изяжда" 1.39% от заплатата, според "Блумбърг". "Ниските доходи и средно високите цени на бензина затрудняват българите да напълнят резервоара“, коментират експертите, изготвили класацията. 

Бензинът в България е хем най-евтин, хем най-скъп в Европа

В България бензин A-95 е най-евтин в целия Европейски съюз, но само като абсолютна стойност. Като покупателна стойност горивото е по-ск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com