Детските градини отварят от 22 май до 1 юни, общините решават кога точно

8701
Детските градини отварят от 22 май до 1 юни, общините решават кога точно
Снимка: Министерски съвет

Детските градини и ясли ще отварят след 22 май поетапно в периода до 1 юни, по решение на общините. Всяка седмица до тогава общините, т.е. кметовете по места и самите директори на градините, ще трябва да проучат колко родители искат да пуснат децата си на градина. След анкетата по места, ще се решава кога да отвори конкретната градина или ясла. Отварянето ще стане при строго спазване на хигиенните изисквания и противоепидемични мерки.

Ако могат обаче е добре децата да си останат вкъщи, апелира министърът на образованието. Не препоръчваме на родителите да пуснат децата си на детска градина и детска ясла. Още по-препоръчително е да не посещават те, ако в семейството има възрастен, добави Вълчев.

Детските градини в София: Защо схемата на здравния министър няма да сработи?

До момента е ясно, че детските градини и ясли в страната ще отворят при строго спазване на противоепидемични мерки и изисквания - до 12...

Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет на министъра на образованието Красимир Вълчев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Преди дни премиерът Бойко Борисов прогнозира детските градини да отворят врати около 24-ти май. Няколко са основните проблеми пред подобно решение обаче: как ще се спазва дистанция между децата, как детските градини например в София, ще отворят с намален капацитет на 50% в групите и не на последно място - как ако има заразено дете с коронавирус в група под карантина излиза цялата градина и семействата на децата в контакт.

Могат ли да отворят детските градини и ясли на 1 юни?

Държавата прехвърли и това задължение - отварянето на детските градини - на кметовете по места. Те трябва да създадат организацията по откриване на дейността на детските градини с помощта на директорите на детските заведения, защото те са най-близко до градините и знаят особеностите им, обясни министър Ананиев.

Това важи за държавните и общински детски градини, частните решават сами а същи принцип, стана ясно по време на брифинга.

Петиция на учители и помощен персонал срещу отварянето на градините

Учители и помощен персонал в детски градини с остра онлайн петиция срещу предстоящото им отваряне. По думите на премиера Борисов това щ...

Предлагаме да не се изисква медицинска бележка по Наредба 3, както и микробиологичните изследвания, защото времето е много малко, струпването ще бъде голямо и само ще се затрудни постъпването в първия ден, каза здравният министър.

Хронично болните деца могат да се върнат в ясли и градини, но всеки родител трябва да си прецени индивидуално. Отговорността е обща, трябва да се доверим, че всички родители няма да пускат болни деца на градина, обяви Красимир Вълчев.

По-добре е да използвате личен транспорт, а не градски транспорт, подчерта образователният министър. Как ще влизат децата в градините? Децата ще се оставят в предверието на сградите, ако не вали. Ако вали, родителите ще трябва да ги оставят вътре в градината, но се опитваме да ограничим максимално контактът родител-учител.

В първия ден ще се измерва температурата на всяко детето. Родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност за мерките в детската градина, и че те доброволно желаят детето им да посещава градината. Ще има непрекъснато медицинско наблюдение. При постъпването, в първия ден, на детските градини и ясли, ще се измерва температурата на всяко дете с нормален живачен термометър, тъй като знаете, че дистанционните термометри не дават точна оценка на температурата, обясни здравният министър. Ако има болно дете, ще бъде връщано, подчерта той.

Има и мерки за поддържане на физическата дистанция. "Не може да се осигури дистанция в самата предучилищна група. Може да се осигури дистанция между групите и между учителите в градината, но в самата група дистанция между децата няма как да има", уточни просветният министър и допълни, че основните занимания ще бъдат навън.

МОН: Персоналът на детските градини няма да ползва целия си платен отпуск заради пандемията

МОН измислили как педагозите от затворените заради коронавируса детски заведения да не се окажат с изчерпан принудително платен годишен...

Посещението на детска градина няма да е обвързано със социални и икономически помощи, т.е. те няма да бъдат отнемани ако дете не е пуснато на градина. Връщането не е задължително, подчерта Красимир Вълчев.

Ако желаещите да пуснат децата си са повече от 10-12 в група, може да се стигне до намаляване на времето, в което те ще посещават градините. Очакваме те да бъдат по около 15 деца в група, каза образователният министър.

При случай на коронавирус в детската градина ще се действа като при морбили или скарлатина: Ако градината е голяма, ще се постави под карантина само засегнатата група. Ако е малка градината, ще се постави под карантина цялата градина. Ние нямаме притеснения за семействата, а за персонала в градините, обясни националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Предвиждаме и целево тестване на персонала в детските заведения на извадков принцип - може би на 1000 души, за да проследим тенденцията в заболеваемостта в тези заведения, подчерта Ананиев.

Предвиждат се и сборни групи през лятото, обяви здравният министър.

Омбудсманът:Без такси в частните детски градини по време на извънредното положение

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Българската асоциция на частните училища г-жа Мария Каменова, в която н...

След първи юни след като приключи учебната година 1-3 клас децата ще имат обучение в електронна среда за свободни занимания по интереси. Както го направихме в началото искаме да продължи и след 1 юни. Ще направим стъпки и за частично присъствено провеждане доколкото е възможно. Това ще бъде определено допълнително, с допълнителни разпоредби, уточни образователният министър. Тези дейности могат да бъдат провеждани и в дворовете на училищата, но обмисляме още.

Тестове за кандидатстване в първи клас няма да има тази година, категоричен беше Красимир Вълчев.

Малко по-късно министърът на здравеопазването издаде заповед, в която е записано, че детските градини остават затворени до 21 май, включително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com