Доклад посочва десетте държави с екстремна цензура върху медиите

8562
Доклад посочва десетте държави с екстремна цензура върху медиите
Снимка: iStock/Guliver

Еритрея е държавата с най-силна цензура върху медиите в света, гласи доклад на американския Комитет за защита на журналистите, изследващ свободата на медиите.

В него са изброени девет други държави, в които се наблюдава цензура върху средствата за масова информация, като Северна Корея, Китай и Саудитска Арабия.

Свободата на медиите в низходяща спирала по целия свят

Свободата на медиите намалява по целия свят, като демократичните правителства се присъединяват към авторитарните режими в стремежа си д...

Докладът обхваща 10 държави, чиито правителства упражняват строг контрол върху медиите. В групата попадат Екваториална Гвинея, Беларус и Куба, съобщава АФП.

При трите най-тежки режима – в Еритрея, Северна Корея и Туркменистан, медиите „служат като рупор на държавата, а всяка независима журналистика се води от изгнание”, пише в доклада.

Други страни в списъка на 10-те най-лоши за медиите режими „използват комбинация от тактики като тормоз и произволно задържане, както и сложно наблюдение и целенасочено хакване, за да заглушат независимата преса”.

Саудитска Арабия, Китай, Виетнам и Иран бяха посочени като пример за държави в които върху журналистите и техните семейства се упражнява тормоз. В същото време в тези страни се практикува дигитален мониторинг и цензура на интернет и социалните медии.

Класирането е направено на базата на различни фактори, включително ограничения за частни или независими медии, закони за престъпна клевета, ограничения за разпространение на фалшиви новини, блокиране на уебсайтове, наблюдение на журналистите от властите, лицензионни изисквания за медии, и целенасочено хакване или тролинг.

Нов закон за медиите може да пази управляващите от бъдещи гейтове

В разгара на "Апартаментгейт", който тръгна от журналистически разследвания, управляващите обявиха, че пишат нов медиен закон, който да...

Според доклада, интернет би трябвало да остави цензурата в миналото, но това не се е случило.

Припомняме, че България се намира на 111 място в света в годишния индекс за свободата на медиите, публикуван от "Репортери без граници".Мястото на страната не се променя спрямо 2018 година и остава най-ниското в ЕС и региона.

Много от най-цензурираните държави в света са силно окабелени, с активни онлайн общности. Техните правителства съчетават бруталността в стар стил с нови технологии, закупени по-често от западни компании, за да задушат несъгласните и да контролират медиите

В други страни, включително опустошени от войни като Сирия, Йемен и Сомалия, условията на медийната среда са „изключително трудни, но не е задължително да се дължат единствено на правителствената цензура”.

Докладът определя Еритрея като държава, запазила легален монопол върху алтернативните източници на информация като интернет или сателитни излъчвания на радиостанции в изгнание, които са ограничени чрез контролирани от правителството интернет услуги.

Американски доклад отново сочи Пеевски за пример в завладяването на медии

В България депутатът Делян Пеевски притежава шест вестника и контролира 80% от мрежата за разпространение на печатни медии. Докато всич...

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун засили използването на блокери за радиосигнали, за да попречи на хората да споделят информация.

Според доклада, репресивната среда върху пресата в Саудитска Арабия се е „влошила рязко” при фактическото управление на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Китай разполага с най-усъвършенствания апарат за цензура, смятат наблюдателите. В доклада е отбелязано, че китайските интернет потребители са блокирани от „Великата защитна стена“ и че властите контролират националните мрежи в социалните медии и извършват наблюдение върху международни журналисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com