Елена Йончева обвини министъра на културата в корупция за проекта за Ларгото

12301
Елена Йончева обвини министъра на културата в корупция за проекта за Ларгото
Снимка: БГНЕС

През 2016 година сегашният министър на културата Боил Банов, тогава зам.-министър на културата, е действал с цел "да опрости" 700 000 лева (почти за същата сума е и обвинението за пране на пари срещу Елена Йончева - бел. ред.), които би трябвало да бъдат наложени като санкция за проекта за ремонт на Ларгото, проект "Античен комплекс Сердика". Банов е давал указания как да се подправят документи - на държавни служители. Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева на специална пресконференция, която беше обещана в началото на седмицата с мото "разкритие на корупция по високите етажи на властта".

Фирмите, изпълняващи проекта, са "Пътища и Мостове" ЕООД, "Пътстрой - Варна", "Реставрация" ЕАД и "Финанс груп 2013" ЕООД - всички те са обединени в сдружение ДЗЗД "Антична Сердика" и водеща е първата фирма.

На самата пресконференция, като доказателство Йончева пусна запис на телефонен разговор, в който Банов прави уговорката - да се подпишел анекс. Записът беше около 3,5 минути, но от БСП обещаха да предоставят пълния запис, без монтаж. Разговорът бил записан от "служител на министерството на културата", а самият разговор бил воден от кабинета на министъра на културата - през март, 2016 година. Записът пък бил стигнал до БСП "сега", бяха думите на Йончева. А записалият разговора бил готов да свидетелства.

СНИМКИ ОТ СУБТИТРИТЕ НА РАЗГОВОРА

Попитана обаче с кого говори Банов, отговорът на Йончева беше: "Органите ще го установят". По телефона говори с двама различни души, добави тя и в крайна сметка уточни, че всъщност става въпрос за два разговора. Първият бил с Атанас Ангелов, независим строителен надзор ДЗЗД "Инвест консултинг", а вторият - с инж. Драгомир Драганов, ръководител на проекта от страна на ДЗЗД "Сердика". На разговорите присъствали и други служители на Министерството на културата - Татяна Цветанова-Ценовска, Ангел Ангелов и арх. Мечкунов, а Банов отделно имал разговор по въпроса със служители на Министерството на културата.

На въпрос какво печели Боил Банов от схемата, Елена Йончева препрати към самия Банов. А относно записа, Йончева каза, че записът е направен като застраховка - защото служителите, които подписвали, знаели, че подписват незаконни документи. Тя не можа да обясни и защо записът излиза 3 години по-късно, след като записалият го служител уж знаел, че участва в нещо незаконно и предположи, че било "въпрос на страх". А колегите на Йончева коментираха, че не знаели дали няма вече сигнал в прокуратурата от "записващия служител", след като на преден план излезе въпрос дали сега, след тези разкрития, няма да стане така, че замесените служители "да изчезнат".

Ще направим друга пресконференция - така Йончева отговори на молба на Actualno.com да разкрие още корупционни практики в строителството, след като самата Йончева се похвали, че Държавният департамент на САЩ в свой доклад от 2017 година констатирал въпросните нарушения и БСП знаела за какво става въпрос.

На директен въпрос на Actualno.com защо сега БСП говори за корупция с евросредства и се обръща към ОЛАФ, а на 18 януари Европейският парламент гласува да има спиране на еврофондове при корупция с евросредства и всички евродепутати на БСП бяха против, Йончева не отговори и само повтори, че сигналът ще бъде изпратен до ОЛАФ.

Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени - колкото по-зависими са, толкова повече се издигат, заяви Йончева и попита дали Банов има по-голям личен интерес от декларирания в разговора.

Депутатът от БСП Пенчо Милков пък добави, че управляващият орган по проекта е регионалното министерство, а средствата са европейски и "няма начин МРРБ" да не е било в течение. Милков добави, че от БСП веднага ще подадат и сигнал до прокуратурата, както и до ОЛАФ. На първо място щял да бъде сигналът до ОЛАФ.

"В тази ситуация категорично настояваме за оставката на министър Банов", подчертаха от БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com