Фандъкова и Герджиков уверяват, че ВиК мрежата на София ще издържи

2242
Фандъкова и Герджиков уверяват, че ВиК мрежата на София ще издържи
Снимка: БГНЕС

Във всеки един момент знаем колко вода има в системата на София и какво е налягането. За София няма опасност от воден режим заради подаването на вода към Перник. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Рилският водопровод е стар водопровод и разбира се, че стават и аварии – 2-3 аварии годишно, продължи кметицата в какво състояние е ВиК мрежата и ще понесе ли допълнителното количество вода. Попитана изчислено ли е колко се увеличава рискът от аварии при допълнителния дебит, отговорът беше – "Софийска вода" каза, че водопроводът е в добро състояние, наблюдава се и се реагира в рамките на часове. Кметицата уточни, че аварии често стават заради незаконни присъединявания – между 600 и 800 такива случая годишно! А капацитетът на Рилския водопровод е 1700 литра в секунда, като сега се пускат 1000 литра в секунда т.е. още 300 могат да бъдат понесени – правен е и тест за това, стана ясно от думите на Йорданка Фандъкова. "При гаранции за София смятам, че сме длъжни да помогнем на Перник", уточни тя и поясни, че водоподаване трябва да има, докато бъде решена кризата със язовир "Студена".

БСП: Ще търсим политическа отговорност за кризата в Перник

Групата на БСП в Столичния общински съвет ще подкрепи Доклада за предприемане на действия за осигуряване на допълнително водоснабдяване...

Фандъкова изрично подчерта пред Нова телевизия, че става въпрос за питейна вода – до 300 литра в секунда. И посочи, че е поставила въпроса пред държавата за подкрепа за други ВиК проекти – да се проучи възможността да се изгради водопровод от язовир "Огняново". Трябва да се провери – така тя отговори на въпрос дали водата от язовира е радиоактивна.

Попитана дали "Софийска вода" ще отговаря за състоянието на ВиК мрежата и положението заради допълнителната вода в Перник и дали "Софийска вода" ще събира сметки, Фандъкова на практика не отговори освен, че ще се следи до границите на територията на Столична община и каза, че загубите по ВиК мрежата в София вече са 45%. На вчерашните заседания на ниво "комисия" в Столичния общински съвет Мая Манолова попита кой ще поеме разходите за експлоатацията и поддръжката на водната връзка и на помпената станция, включително и след като отпадне необходимостта от подаване на вода за Перник.

Такива големи теми обикновено стават жертви на политически спекулации. Спекулациите са, че това не е добро решение, че не е добре обмислено, че носи риск за софиянци. Затова е важно всички да знаем фактите. Това заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) и общински съветник от ГЕРБ Елен Герджиков пред БНТ.

Първи факт – Перник има нужда от вода. Втори факт – водният баланс на София е повече от добър. Столицата разполага с 468 млн. кубика годишно при около 140 млн. кубика потребление т.е. осигуряване за години напред. И трети факт – кметът на София защити пред правителството интереса на софиянци и да бъде гарантиран държавно техният интерес за ВиК услуги чрез инвестиции в мрежата през следващите години, изброи Герджиков.

Бедствено положение на територията на община Перник заради водната криза

Бедствено положение е обявено на територията на Община Перник във връзка с водната криза от областния управител на Перник инж. Емил Кос...

На въпрос дали има гаранции, че ВиК мрежата в София ще издържи на допълнителния пренос на вода, Герджиков отговори, че "Софийска вода" е направила стрес тест – с допълнително пускане на 300 литра в секунда през Рилския водопровод, и не е имало никакъв проблем. Поставихме условие да бъде монтиран специален спирателен кран на "Мало Бучино", за да може София да запази своя баланс, добави той.

Що се отнася до това, че ВиК Перник ще трябва да плаща за водата, председателят на СОС посочи, че има търговски практики, има съд, но концесионерът "Софийска вода" нямал някакви притеснения за финансовото изражение на нещата в момента.

За финал Герджиков заяви, че на ниво "комисия" има подкрепа от всички, макар да е имало опити ситуацията да се използва политически.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com