Главният архитект на София: Водят се разговори да не се строи небостъргач в "Стрелбище"

2110
Главният архитект на София: Водят се разговори да не се строи небостъргач в "Стрелбище"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Разговори с НИКМИ относно градинката на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров" вече са започнати – по инициатива на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който днес, 21 май, ще направи отчет на работата си. По информация на Actualno.com разговорите са почнали миналата седмица и са поредните по казуса.

Ще се защитавам с всички мерки, които ми позволява законът – това добави Здравков, визирайки двете наложени срещу него глоби заради неизпълнение на решение на Върховния административен съд (ВАС) да пусне без никакви забележки Подробния устройствен план (ПУП) на НИКМИ. В интервю за Actualno.com Здравков подробно обясни казуса и посочи какви са пороците на самия ПУП, които съдът иска да пренебрегне. Припомняме, че Административен съд-София вече веднъж отхвърли иск на прокуратурата за започване на дело заради незаконна заменка на имота, където НИКМИ иска да строи, а в момента е подадена нова жалба пред съда.

Съдът иска от главния архитект на София да наруши закона, за да пусне небостъргач в "Стрелбище"

В поредица от три материала, Actualno.com ще представи на читателите си позицията на главния архитект Здравко Здравков относно конкретн...

Колкото повече електронни услуги почнем да предоставяме, толкова повече ще намалее корупционният натиск – така Здравков отговори на въпрос за скандалите с кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Попова и главния юрисконсулт на район "Подуяне" Лилия Геринска. Иванчева беше обвинена в опит да вземе подкуп от общо 250 000 евро, а Геринска – 10 000 лева.

Когато влизате в политиката с евтини, популистки обещания, стигате до момент, в който не можете да ги спазите, подчерта Здравков. Той заяви, че липсата на административен капацитет при Иванчева си е неин проблем, след като тя сама е поискала да стане кмет. Много съм далеч от процедурите по провеждане на обществени поръчки в отделните райони – с тези думи Здравков на практика отказа да коментира възможни пороци в тази насока.

В София има огромен потенциал за застрояване – например "Хладилника". Около зоопарка територията е компактна, имахме среща със собственици на терени. Там има възможност за интелигентно градоустройство, каза главният архитект, който повтори и пред Нова телевизия тезата, която сподели пред Actualno.com - че не бива София да расте в периферия, преди да бъде уредено градоустройството в центъра, защото това задушава града.

Относно новата наредба за рекламите, Здравков каза, че желанието му е да мине. Когато имате търговски обект, мисля, че не трябва да рекламирате по витрините му продуктите, които продавате вътре, уточни главният архитект. Противниците на идеята сочат, че с новата наредба се облагодетелстват само агенциите, които владеят билбордовете в София и се пренасочва паричен поток към тях. ТУК можете да се запознаете с мотивите им.

Ще има ли небостъргач до небостъргач при метрото в София - главният архитект казва "не"

В поредица от три материала, Actualno.com ще представи на читателите си позицията на главния архитект Здравко Здравков относно конкретн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София