Кметът на Перник: Бездействието на МРРБ е хронично, решения не се търсят

3749
Кметът на Перник: Бездействието на МРРБ е хронично, решения не се търсят
Снимка: Личен архив

"По разпореждане на премиера работната група към МРРБ трябваше в спешен порядък да реши проблема. За 1 месец тя се е събрала два пъти. За този 1 месец нищо от това, което беше разпоредено от премиера не е направено. Нови аварийни групи в Перник, например. Появи се една от Благоевград за ден – два. Нови водохващания и водоизточинци. Нови варианти за допълнително докарване на вода към яз. "Студена", като започнем от "Софийска вода" през Долна диканя, през всички варианти, които само стоят на хартия, без движение по въпроса". Това заяви пред bTV кметът на Перник Станислав Владимиров.

"Пак сме на изречението "Търсим варианти". Това ако звучи сериозно от страна на министерството, просто трудно ми е да коментирам, заяви той. Това беше преди месец и вчера още се търсят варианти", допълни той. "На нас всеки час ни е важен. Дори не е ясно дали "Софийска вода" може да се включи. Знаете обемът на яз. "Искър" е 25 пъти по-голям отколкото на яз. "Студена". Капка в морето ще бъде присъединяването на град с мащабите на Перник. Той може да реши проблема дългосрочно, но няма конкретен отговор и на това. Да кажат яз. "Долна диканя" не става, не са го казали. Всичко е възможно при политическа воля", смята градоначалникът

Безводието в Перник – кризата се задълбочава, вода няма

„В някои квартали на Перник има изключително тежки проблеми, там въобще няма вода“, заяви пред БНР кметът на града Станисла...

На 10 декември при регионалния министър Петя Аврамова се проведе среща с него и областния управител, след която стана ясно, че в Перник и региона се въвежда нов режим, защото не може да се пести достатъчно вода със стария и има проблем със снабдяването на високата зона на града. Новият график е следният: Някои от села около Перник ще имат вода всеки ден от 16:00 часа до 22:00 часа, а в други- като кв. Църква - ще има вода през ден. Още за новия воден режим можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ. Новият кмет на Перник подчерта, че най-вероятно водният режим ще влезе в сила. Възможно е обаче по празниците в края на годината да бъде временно спрян.

"По-суровият режим беше единственото, което предложиха от МРРБ без никаква обосновка. На въпроса каква вода ще спести този режим – отново не ми беше даден отговор", заяви Владимиров.

"Това бездействие става хронично за МРРБ. Зададох въпрос още септември месец, много конкретен от трибуната на парламента – как се управляват яз. "Студена" и ВиК-Перник, не получих конкретен отговори. Ние сме на скрит воден режим от близо година. Заради лоша организация на дужеството, което не може да осигури вода до всички абонати", каза градоначалникът.

Виновни до момента бяха посочени двама – областният управител Ирена Владимирова, която беше отстранена. Същата съдба сполетя и дългогодишният шеф на ВиК – Перник – Иван Витанов. Новият кмет очаква проверката на прокуратурата по случая – за да се разбере има ли и други отговорни за „тази хуманитарна криза, пред която сме изправени в момента. Надявам се на добри действия от прокуратурата", заяви той.

Правителството дава на Перник 2,7 милиона лева за вода

Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за проект, свързан с реконструкция на утаителите на пречиствателната с...

В момента в яз. "Студена" има малко над 4,3 млн. кубика вода. "Не е ясно дали това е истинският обем, защото не получих отговор от МРРБ. На въпрос кога достигаме мъртвия обем също не получих конкретика", обясни Владимиров.

Мъртвият обем на язовира е водата малко над дъното. Тя е с различни качествени показатели и не става за консумация. Това се приема и за нивото, от което даден язовир се смята за пресъхнал. Доказват го проби на РЗИ, които изследват качеството на водата. За повечето язовири, които водоснабдяват райони в страната, е ясно кога се достига до мъртвия обем и той непрекъснато се следи. "И на това няма конкретен отговор", каза новия кмет.

От думите на Владимиров стана ясно и че парите за пречиствателната станция в града, които обеща премиерът, още не са отпуснати. На днешното заседание на Министерския съвет се надявам това да се случи, коментира той.

"Единствената воля за решаване на проблема е от страна на премиера и никой надолу по веригата. Казвам го с най-голямо огорчение“, категоричен беше Владимиров. Станцията ще бъде ремонтирана в момента, в който дойдат парите. "Тя е превенция при достигане на т.нар. мъртъв обем. Затова и експерти ме увериха, че ще може да се ремонтира и зимата", уточни кметът.

Готвят протест заради воден режим в Батановци

Хората от Батановци се готвят за протест, ако до утре не им бъде пусната водата, те се заканиха да затворят пътя Радомир – Перник...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Вандализъм преди Рождество: Откраднаха елха от украсата на Перник (ВИДЕО)

Без вода: Авария в центъра на Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com