Мика Зайкова: Суверенът ни каза, че иска да работим заедно

6189
Мика Зайкова: Суверенът ни каза, че иска да работим заедно
Снимка: БГНЕС

Преди официалното откриване на 46-ото Народно събрание, най-възрастният депутат, Мика Зайкова от "Има такъв народ" провери кворума. Присъстваха 214 народни представители, така че кворум имаше.

За втори път ми се пада честта като най-възрастния народен представител да открия 46-ото НС. Нека да бъдем добри, усмихнати и перспективни и да работим за доброто на България в ЕС. Народът ни каза, че иска промяна и това излезе от резултатите на изборите, партиите на промяната повишиха своя резултат. Разчитам и на колегите, които са били в този парламент да проявят разум. Суверенът не даде мнозинство на никого, следователно ни каза, че иска да работим заедно. Хайде вече да спрем с демократичните процедури, защото ни чака много работа, каза Мика Зайкова.

Тя припомни вчерашния доклад на ЕК, в който се казва, че в България са необходими реформи в съдебната власт. Че главният прокурор трябва да бъде подсъден и сменяем. Да покажем, че сме правова държава и че законът е над всичко.

Имаме да правим много реформи - реформа в образователната система. Важно е какво учат нашите деца, 37% от завършващите средно образование са функционално неграмотни. Трябва да въведем електронно управление и дигитализация, за които се говорят още от 2004 г. Къде потънаха милионите евро за електронно правителство, добави Зайкова.

Най-важното е да си изберем правителство, отбеляза още тя и подчерта, че е важно какви ще са неговите приоритети и какви политики ще осъществяват.

Европа винаги ни е помагала и сега ни помага, тя няма да ни изостави. Важно е какво ще направим с европейските средства. Те трябва да бъдат вложени ефективно и да не бъдат откраднати. За това ви призовавам към разум и диалог. Омразата е път към никъде. Най-тежкият диалог има позитивни резултати, стига да имаме обща цел, а тя е България. Не забравяйте кой и защо ви е изпратил в новото 46 Народно събрание. Пожелавам мечтата на нашия народ да се сбъдне и да се поздравим съвсем скоро с една просперираща България, заяви Мика Зайкова.

Няма електронно правителство, защото има корупция и държавен рекет. Имаме много работа, трябва да помним какво ни поръча суверена. Трябва да структурираме НС и да изберем правителство, което да осъществи нашите приоритети. Разчитам на вашата интелигентност, каза тя. 

Важно е какво ще направим с европейските средства - първо да не ги откраднем, после да ги вложим ефективно. Диалогът е по-добър, не забравяйте кой ви е изпратил тук и защо. Пожелавам скоро да се поздравим с просперираща България, завърши Зайкова и призова депутатите да положат клетва.

След клетвата Мика Зайкова за малко да забрави, че трябва да прозвучи националния химн, но бързо се поправи.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Андрей Цеков: При кабинета "Петков" утвърдихме списък с над 400 общински проекта (СНИМКИ)

Румен Радев намекна, че ще назначи Главчев и за външен министър

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика