Мими Виткова: Мерките са боязливи, половинчати и непоследователни

3109
Мими Виткова: Мерките са боязливи, половинчати и непоследователни
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

У нас нещата не са по-различни от това, което се случва в останлите страни, само че мерките се различават доста. Виждаме колко боязливи са мерките, колко непоследователни, колко половинчати са. Така че ми се струва, ако закъснеем още малко, нещата вече ще бъдат извън контрол. Това каза пред btv бившият здравен министър Мими Виткова за борбата с COVID-19 в България.

Припомняме, че от днес със заповед на здравния министър, влизат в сила нови ограничения на територията на цялата страна: Новите мерки срещу коронавируса - онлайн обучение, без планови операции, но зависи

Те идват на фона на пореден ден с рекордна заболеваемост у нас: Пореден рекорд: 2 760 заразени с коронавирус за ден, над 2 300 души са в болница

Бившият здравен министър Мими Виткова смята, че властите у нас не са се подготвили навреме за усложненията с коронавируса.

"Всички знаехме, че през есента се очаква влошаване на ситуацията. Вирусът ни даде луфт от време, в който трябваше да осмислим какво ни очаква. Ние забавяме процеса, за да стигнем до ваксина, а колко неизвестни има .... Когато се насложат и останалите вирусни заболявания, контролът върху контактните лица е много труден. РЗИ-тата разполагат с много малко кадри. Ние вече нямаме клъстерно разпространяване, а дифузно." Нито системата е готова да поеме товара, нито обществото, обобщи Виткова.

Тук могат да помогнат студентите медици, които все още не са готови да влязат в болниците, но могат да последвават контактните лица и спазването на карантинните мерки, смята Виткова.

Коронавирусът отмени 2 000 операции

Коронавирусът отмени около 2 000 операции и процедури за малко повече от месец. В националната листа за планов прием в лечебните заведе...

Според нея се вижда и проблем с осъзнаването на сериозността на заболяването и неговото разпространение.  "Не само у нас, но бих казала здравен проблем се политизира доста тежко", отбеляза тя пред бТВ.

По думите ѝ лекарите и специалистите трябва да предлагат мерките, а правителството е институцията, която трябва да ги налага. От мнението й стана ясно, че това липсва у нас.

Според Виткова в България един медицински проблем се политизира изключително тежко, а правителството трябва да е по-категорично в налагането на ограниченията. Страната ни не трябва да следва чужди модели в справянето с кризата като във Франция, заяви тя.

Виткова, но също така отбеляза, че вероятно един вечерен час ще има благотворен ефект срещу разпространението на заразата.

Това, което се прави, е да се забави епидемията, докато се открие ваксина, но коронавирусът е извадил наяве проблем с дефицита на медици, за който знаем отдавна, заяви Виткова. "Преди 20 години се реши, че здравната система ще бъде един пазар, но се видя, че това не работи и в САЩ, където тази доктрина е реализирана напълно. Основният проблем е липсата на кадри."

Има ли достатъчно кръвна плазма за лечение на коронавирус?

Около 150 дози кръвна плазма от излекувани от коронавирус са дарени в Националната банка в София. Тя работи от средата на месец май и с...

"Нима не виждаме, че възрастта на лекарите е над 60 години. Младите взимат диплома и отиват в чужбина и сме изправени пред ситуация една сестра да обслужва 40 болни. Няма млада смяна, тъжно е. Българската медицина е създадена от хора, завършили", добави Мими Виткова.

Тя смята, че е тревожно, че медиците се заразяват и трябва да се види дали неправилно се използват защитните материали или контролът е занижен.

Всяка болница трябва да изготвя свои правила за предпазване на персонала в зависимост от ситуацията, заяви бившият здравен министър

Според нея е трябвало много по-рано да се подпомагне системата от младите хора, поне онези, които са последна година от обучението си.

"Ще ми се да чуем медиците, защото нещата стават много по-тревожни, да не кажа неспасяеми. На скептиците показвайте по-често какво се случва в болниците", завърши коментара си тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване