Народе, мерси за субсидията

8304
Народе, мерси за субсидията
Снимка: iStock

Десет са политическите формации, които ще получат държавна субсидия според окончателните резултати след изборите за 45-о Народно събрание на 4-ти април 2021 година.

От ГЕРБ-СДС до "Републиканци за България" - общо четири коалиции и шест самостоятелни партии имат право на издръжка с пари от данъкоплатците по Закона за политическите партии. Шест формации са парламентарно представени, а 4 остават отвън.

С парламентарно представителство са коалиция ГЕРБ-СДС, партия „Има такъв народ“, коалиция „БСП за България“, партия ДПС, коалиция „Демократична България“ и коалиция „Изправи се! Мутри, вън!“.

Извън парламента, но преминали бариерата, отвъд която се получава субсидия са партиите ВМРО, БНО, „Възраждане“ и „Републиканци за България“.

Нека преди да пресметнем коя политическа сила колко получава, да си припомним регламента.

24 030 504 лв. е сумата, която държавният бюджет ще трябва да осигурява за годишни партийни субсидии след Парламентарни избори 2021. Субсидията за един получен действителен глас в България е 8 лева. Всяка партия с повече от 1% и всяка коалиция с повече от 4% от гласовете на избирателите може да се възползва от това финансиране.

Дали 45 Народно събрание ще изпълни четиригодишния си мандат, или ще има по-кратък живот, тепърва ще видим. Има прогнози, че няма да издържи дори година. Да припомним още, че от самите депутати зависи дали цената на един действителен глас ще остане същата (8 лв.), или ще бъде намалена на 1 лев, така както предлагаше Слави Трифонов по време на референдума от 2016 година.

Оттогава насам стойността на субсидията за глас се променя три пъти: от 2017 г. до лятото на 2019 г. тя беше 11 лв. С промяна в бюджета в края на юли 2019-а, годишният размер на субсидията падна до лев за глас. Промяната оцеля само шест месеца - Бюджет 2020 определи 8 лв. за всеки получен действителен глас (без да се броят и преразпределят бюлетините "Не подкрепям никого", заради които Министерството на финансите беше допуснало надплащане в партийните каси). 

В 45 НС влизат само две самостоятелни партии, които ще се разполагат сами с държавната субсидия. Това са "Има такъв народ" и ДПС. Останалите четирима парламентарно представени играчи са коалиции и ще трябва да делят парите със своите партньори.

Да припомним кои бяха те. ГЕРБ ще трябва да даде част от субсидията на СДС. В коалиция „БСП за България“ влизат освен БСП и "Нова зора", Комунистическа партия на България, "Политически клуб Екогласност" и "Политически клуб Тракия". 

Трите партии в "Демократична България" са "Да, България", "ДСБ" и "Зелено движение".

"Изправи се! Мутри вън!", чиято регистрация не е нито на името на Мая Манолова, нито на двамата членове на "Отровното трио" Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, е с формални мандатоносители на коалицията "Движение 21" на Татяна Дончева, "Движение България на гражданите" на Димитър Делчев и "Единна народна партия", създадена от Мария Капон. Интересно как ще си разпределят парите след разрива, още преди да е формиран парламентът, между адв. Николай Хаджигенов и Мая Манолова.

Нека сега да видим кой каква годишна субсидия ще получи, ако животът на 45-ото НС трае поне година.

Коалиция ГЕРБ-СДС, с 837 707 гласа, или 26,18%, получава 6 701 656 лв. За първи път от съществуването си ГЕРБ пада на под 1 млн. избиратели.

Партия „Има такъв народ“, с 565 014 гласа, или 17,66%, ще бъде със субсидия от 4 520 112 лв. Въпросът е дали ще ги вземе и дали ще настоява, както на референдума, стойността на 1 глас отново да стане 1 лев.

Божков иска касиране на изборите, но е ясно, че ще взема партийна субсидия

"Гласовете ви бяха откраднати". Това обяви избягалият преди над година в Дубай Васил Божков, срещу който има 19 повдигнати обвинения, в...

Коалиция „БСП за България“ с 480 146 гласа, или 15,01%, получава 3 841 168 лв. Субсидията на БСП е паднала с 50 на сто в сравнение с миналите избори.

ДПС с 336 306 гласа, или 10,51%, получава 2 690 448 лв.

Коалиция „Демократична България“ с 302 280 гласа, или 9,45%, получава 2 418 240 лв.

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ с 150 940 гласа, или 4,72%, получава 1 207 520 лв.

Такова е положението в парламента. Сега да видим кои 4 извънпарламентарни партии получават народна пара.

Субсидията за партиите остава 8 лева на глас

Размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас за 2021 г. остава 8 лева. Това решиха без деб...

ВМРО-БНД има 116 434 гласа, или 3 64% и ще вземе 931 472 лв. Досега партията получаваше част от средствата на "Обединени патриоти" (2 548 104 лв.), които делеше с НФСБ и "Атака".

Българско национално обединение (БНО), в което е неуспялата да се регистрира навреме партия на бизнесмена Васил Божков, е със следния резултат: БНО има 94 515 гласа, или 2,95% и получава субсидия от 756 120 лв. Колко ще са за лидера Георги Георгиев, който подари партийната си регистрация на Васил Божков, за да може неговите кандидати да се явят на изборите и колко ще отидат в сметките на Божков, тепърва ще се разбере. Последният финансов отчет на БНО пред Сметната палата е нулев.

Партията на Костадин Костадинов „Възраждане“ има 78 414 гласа, или 2,45% и съответно 627 312 лв. В предходния мандат субсидия се полагаше само на този извънпарламентарен играч - "Възраждане". Този път партията отново е в списъка, след като на 4 април почти удвои резултата си от предходните парламентарни избори.

"Републиканци за България" на Цветан Цветанов също се класираха за държавна субсидия благодарение на 42 057 гласа, или 1,31%. Субсидията за тях е 336 456 лв. на година. Припомняме, че бизнесменът с български произход от САЩ Павел Вълнев се похвали, че е инвестирал 1 млн. лв. в партията. За да си върне инвестицията в предизборната кампания на партията, парламентът ще трябва да поработи поне още три години, макар и без Цветанов.

Още: Окончателно: ЦИК разпредели мандатите в новия парламент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика