Не само Перник, а цялата община ще е с воден режим, засега парното не е под заплаха

3439
Не само Перник, а цялата община ще е с воден режим, засега парното не е под заплаха
Снимка: iStock/Guliver

Проблемът с язовир "Студена" е бил подценен от ръководството на ВиК, защото е имало прогнози още от началото на година, че валежите няма да са достатъчни. Язовирът не може "да издържа" дълго на суша – той може да поеме по-сухо време за около година. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

За момента официално отоплителният сезон в Перник не е застрашен, уточни кметът.

Търсят вода от алтернативни водоизточници в Перник

По покана на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в Министерството на регионалното развитие и благоустр...

Владимиров добави и, че е имало много голям отток от язовир "Студена". И посочи, че е попитал регионалният министър Петя Аврамова как се управлява язовира, тъй като принципалът е регионалното министерство (МРРБ). Кметът на Перник изрично подчерта пред БНТ, че ръководството на ВиК нищо не е направило – в момента течала вътрешна проверка, уверили от МРРБ. "Със сигурност има виновни и те трябва да си понесат вината", каза още Владимиров и насочи поглед, освен към ръководството на ВиК, и към МРРБ като принципал.

Заради липсата на достатъчно достоверна информация от ВиК се търсят данни, продължи Владимиров с коментар относно слуха, че вода от "Студена" е отивала за ВЕЦ. "Нека има официално становище от ръководството на ВиК", подчерта той.

Кметът на Перник се оплака и, че ВиК още не действа достатъчно добре, за да се вземе решение какъв воден режим да има в града. Първото предложение на ВиК било от 16:00 часа до 22:00 часа, но според градоначалника то не било аргументирано. Има идея да има режим и само през нощта. Владимиров заяви, че трябва да има яснота, за да не бъдат съсипани редица структури – както бизнес, така и общински. Режим, обаче, се очертава за цялата община.

Владимиров е категоричен и, че някои по-високи квартали в Перник нямат нормално водоподаване от месеци и всъщност има скрит воден режим. "Ще изискам цялата информация от ВиК и ще я предоставя на премиера", каза градоначалникът, като уточни, че Бойко Борисов е показал силна ангажираност.

Борисов поиска ускорено решение на проблема с водата в Перник

Работа в пълен синхрон и в съкратени срокове по въпроса с язовир „Студена“ разпореди днес министър-председателят Бойко Бори...

Градоначалникът даде и друг аспект от немарливата, според него, работа на ВиК – този с авариите и ремонтите. "Чакам конкретни стъпки от дружеството", настоя той, като уточни, че е говорено за повече аварийни екипи, допълнителни водохващания. Като вариант се гледа язовир до Долна Диканя, но трябва да се изследва дали водата има необходимите характеристики, за да се ползва като питейна. Това обаче било резервен вариант и трябвало да се търсят по-устойчиви варианти.

Станислав Владимиров посочи и, че по темата екология – чист въздух и замърсяването на река Струма, ще е безкомпромисен. Той специално посочи случая с язовир "Пчелина" – припомнете си в този материал за какво става въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com