Обмислят отпадане на давността за приватизацията

2204
Обмислят отпадане на давността за приватизацията
Снимка: iStock/Guliver

Депутатите от ГЕРБ са склонни да започнат консултации за промяна на конституцията, която да позволи да отпадне давността за тежки престъпления, извършени при и по повод на приватизацията. Това потвърди пред “24 часа” председателката на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова.

По думите ѝ, намерението на ГЕРБ е да почне разговори от следващата седмица, защото така казал премиерът и лидер на партията Бойко Борисов. Конкретни текстове все още не са написани.

Приватизацията – след дъжд качулки и каскет

Похвална е човешката жажда за справедливост, която никога не угасва. Особено жизнена се оказа тя в годините на прехода, когато стана ра...

"През 2017 г. имахме готовност след поредната инициатива по идея на премира Борисов както за промени и в конституцията, така и в Наказателния кодекс. Имаме готовност и в този момент. Включително отскоро премиерът ни е възложил на юристите да се съберем и да обмислим отново промени в конституцията. За такава промяна обаче следва да имаме мнозинство, и то над две трети. Следва да се обединим, а колегите от БСП не ни подкрепиха през 2017 г. Сега очаквам, след като всички адмирират усилията на главния прокурор, да дадат знак, че всички бихме могли да променим конституцията и можем да търсим отговорност на хората, извършили престъпление", поясни Александрова.

На 14 февруари депутати от “Атака” внесоха законопроект за изменение на Наказателния кодекс в подобен дух, но за да настъпи такава промяна, трябва да се съберат гласовете и на опозицията от БСП, защото трябва да се мине през изменение в Конституцията, което изисква квалифицирано мнозинство. Такава промяна ще бъде в унисон с амбициите на главния прокурор Иван Гешев да разследва всички приватизационни сделки заради усещането за несправедливост, което струи от тях. Прокуратурата обаче е с вързани ръце заради погасителната давност по въпросните деяния. На 13 февруари Иван Гешев призова депутатите да променят така законите, че да може да се търси отговорност за пропуските в приватизацията.

През 2017 година имаше подобен проект за изменение на конституцията, който уж се подкрепяше и от БСП, но в крайна сметка не бе гласуван. Тогава управляващите предложиха промени, с които да отпадне давността за наказателното преследване при приватизационни сделки в периода от 1992 до 2019 година. Анна Александрова потвърди, че онзи проект ще бъде основата на консултациите, които ще правят през другата седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика