"Осемте джуджета" - твърдения за заплаха към човек да вземе половин милион евро веществени доказателства

19506
"Осемте джуджета" - твърдения за заплаха към човек да вземе половин милион евро веществени доказателства
Снимка: БГНЕС

Как са върнати парите в брой, иззети от прокуратурата при акция заради борбата за най-големия асансьорен бизнес в България - този на фирма "Изамет"?

Парите, върнати от прокуратурата, са иззетите през 2019 година при претърсване 550 хиляди евро от банков сейф на съпругата на Илия Златанов - Юлия. Процесуално-следствените действия са в рамките на скоростно образуваното от Специализираната прокуратура (СП) наказателно производство по сигнал на Илия Златанов, подаден след среща в ресторант "Осемте джуджета" - разказът за това си ПРИПОМНЕТЕ ТУК!

Антикорупционен фонд с куп въпроси към прокуратурата - за изясняване на скандала с Илия Златанов

Очаквам т.нар. Антикорупционен фонд да се извини на институцията Прокуратура на Република България. Това написа в официалния си профил ...

"На вас някой давал ли ви е 500 хил. евро в плик и то от прокуратурата? Предполагам не. И на мен не беше давал никой". Така започва разказът на основния свидетел в трета част на "Осемте джуджета", бизнесменът Димитър Ламбовски, пред камерата на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ). Освен бизнесмен, Ламбовски е бил и народен представител в 39-то Народно събрание (2001-2005).

Във видеото Ламбовски свидетелства, че се е срещнал с Петър Петров (Петьо Еврото) в ресторант "Осемте джуджета" и че му било казано, че срещата ставала със знанието на бившия ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и това на Иван Гешев. А от Ламбовски било поискано да се подпише и да получи "едни пари, които са веществено доказателство по едно дело" - защото имал чист бизнес и легални доходи, по думите на самия Ламбовски. "Бях еднозначно заплашен, аз специално така разтълкувах, наистина като силна заплаха за мен и семейството ми, че ако не се случи това (бел. ред. - т.е. да подпише), ще има съответните последствия", добавя той в долното видео.

Ламбовски твърди, че предлагащите му "сделката" хора имали подробна информация за него, като му били представени собствените му декларации пред НАП. Това той приел като доказателство, че хората срещу него го заплашват физически, както и че има заплаха и за семейството му. А парите - 650 000 евро по думите на Ламбовски, той по документи трябвало да предаде на Явор Златанов - синът на Илия Златнов, като баща и син водят битка за контрола над "Изамет". Документът за връщане на парите е подписан от прокурор Кирил Пейчинов, към онзи момент говорител на Специализираната прокуратура. АКФ пита и как прокурорът е установил идентичност между парите по "договора за предоставяне на финансови средства за отговорно пазене" (650 000 евро), представен от Ламбовски пред държавното обвинение като молба-основание да вземе финансовите средства и намерените у Юлия Златанова 550 000 евро. АКФ казва, че съгласно въпросния договор Ламбовски поверява на Златанов 650 000 евро. Но в постановлението пише, че се възстановяват 550 000 евро т.е. частично възстановяване на сумата от 650 000 евро - поне това се вижда на долното видео.

Юридическият прочит на прокурорското постановление, с което се връщат парите, повдига много сериозни въпроси, които за съжаление за пореден път остават без всякакъв коментар от СП, коментират от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ). "Смятаме, че от досега изнесеното в "Осемте джуджета" има основание за сериозно вътрешно разследване на самата Специализирана прокуратура най-малкото за това как са се случили разпорежданията с веществени доказателства на много голяма стойност по това наказателно производство", казва юридическият консултант на филма адвокат Андрей Янкулов, който е и бивш прокурор и заместник-министър на правосъдието.

Гешев в Twitter: "Антикорупционен фонд“ да се извини на прокуратурата

"Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т. нар. „Антикорупционен фонд" да се извини на институцията Прокуратура на Р...

По изнесеното досега в "Осемте джуджета" е образувана предварителна проверка в Софийска градска прокуратура. От прокурора по тази проверка бяха наложени, след декларациите на няколко международни журналистически организации, мерки по охрана на Николай Стайков, разследващ журналист от АКФ, който получи анонимни обаждания с въпроси дали на телефона му отговаря погребална агенция, а непознати лица замеряха жилището му с яйца. Всичко това се случи в периода 18-19 юни 2020 г.

Още: "Съпругата на Петьо Еврото - спомен с привкус на контрапротест (ВИДЕО)"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com