По половин заплата отгоре за Коледа ще си раздаде съдебната власт

7666
По половин заплата отгоре за Коледа ще си раздаде съдебната власт
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Магистратите и съдебните служители ще получат коледни бонуси от почти половин заплата. Това реши Висшият съдебен съвет (ВСС), съобщи Lex.bg.

Премията ще е 43.5% от основната заплата. Сумата ще се увеличи според ранга на всеки, т.е. колкото по-висок ранг има магистратът или служителят, толкова по-голям ще е бонусът. Минималната заплата за младшите магистрати е около 1800 лв.

ВСС одобри проектобюджета за 2019 г.

Пленумът на ВСС изрази положително становище за разработения от Министерството на финансите проект на Държавния бюджет за 2019 г. Това ...

За коледните премии ще отидат общо 9.5 млн. лв. Парите са от икономии в бюджета на ВСС. Били са обсъждани два варианта за раздаване на парите, обясни Гергана Мутафова, която е член на бюджетната комисия във ВСС.

През март Съветът гласува да се раздадат пари за дрехи, като тогава бе решено на служителите да се отпуснат по-малки суми. Затова единият вариант за коледните премии е бил да им се отпусне остатъкът от 251 лв. на човек, което е 2.4 млн. лв. Така обаче се намалява размерът на бонуса, тъй като за него остават около 7 млн. лв. вместо 9.5 млн. лв. Затова ВСС реши да даде еднакъв процент за всички.

Въпреки отпуснатите бонуси, ВСС призова съдилищата и прокуратурите да бъдат по-спестовни, тъй като 1/3 от парите за бонуси идвали от спестени средства на самия Съвет. В същото време стана ясно, че ръководителите по места си позволяват харчове, въпреки че формално не би трябвало. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че имали информация за ръководители които отпускали по над 250 лв. за очила, след като съветът решил, че може да се дадат максимум 150 лв. "Сега и те чакат същото ДМС", заяви Магдалинчев. Все пак към решението бе добавена точка, че добавките на магистрати и служители, платили над 150 лв. за очила, ще бъдат намалени. "Макар и препоръчителни, решенията на ВСС трябва да се спазват", заяви Мутафова. "Колегите трябва да знаят, че това са пари на съдебната система, а не лично техни, при което трябва да спазват решенията на ВСС", каза агдалинчев.

За догодина в съдебната власт бе планирано 17% увеличение на заплатите. Това решение бе взето от съвета още преди бюджет 2019 да бъде съставен от Финансовото министерство. Впоследствие обаче се оказа, че пари за такова увеличение няма да има.

ВСС: Предлаганите промени в Бюджет 2019 г. погазват Конституцията

Предлаганите промени в проекта на Бюджет 2019 г. грубо погазват основната конституционна норма за независимостта на съдебната власт. Т...

Затова бе заложен скок от 10%, който се предвижда за цялата администрация. Въпреки това Съветът одобри напълно предлагания от правителството бюджет на съдебната власт за догодина. Становището им бе прецедент, пише още вестник "Сега".

Обикновено съдебната и изпълнителната власт не могат да постигнат съгласие по бюджетни въпроси. Всяка година магистратите искат от около 100 млн. лв. повече от парите, които им отпуска правителството. Въпреки това почти винаги се намират средства за бонуси и увеличения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com