Предложение: Куп институции ще разследват при случаи на нарушени потребителски права

1999
Предложение: Куп институции ще разследват при случаи на нарушени потребителски права
Снимка: БГНЕС

Нови промени в Закона за защита на потребителите ще дадат правомощия на общо 11 институции да разследват и претърсват, когато има сигнал и съмнение съмнения за нарушаване правата на потребителите. Служителите или така наречените "агенти" ще могат да извършват внезапни проверки на място, като влизат в помещения, парцели или превозни средства, които търговецът - обект на инспекцията, ползва. Те ще могат да изискват информация и от други публични органи, които имат право да събират данни. Интересен факт е, че "агентите" ще могат да работят и "под прикритие", като се представят за клиенти. Такава възможност съществува и в момента - чрез проверката "таен клиент".

Сред 11-те институции, които ще имат право да извършват подобни акции, са Комисията за защита на потребителите (КЗП), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщава "Сега". Тези организации притежават подобни права и в момента, но в по-ограничена форма. Други, които ще имат право да изпълняват дейности по обстойни проверки и обиски, са служители на Изпълнителната агенция по лекарствата, Комисията за регулиране на съобщенията, Въздухоплавателната дирекция, агенциите за морската, автомобилната и жп администрацията, БНБ и Министерството на туризма. Например, ролята на Агенцията по лекарства ще е да взима отношение при рекламата на лекарствени продукти.

Министърът на икономиката разпореди интензивни проверки на язовирите

Министърът на икономиката Емил Караниколов разпореди стартирането на интензивни проверки в цялата страна на язовирите. Днес той проведе...

Всички посочени институции ще имат пълното право да изискват документи и информация, свързани с нарушения, независимо от средството за съхранението им или мястото, на което се съхраняват данните. Промените в Закона за защита на потребителите предвиждат и нови глоби за фирмите, които откажат съдействие на контролните органи. Ако проверяваният е подал заблуждаваща или невярна информация до клиентите, шефът на КЗП може да разпореди тя да бъде свалена от сайта в рамките на до три дни. Ако "забележката" не помогне и фирмата не изпълни разпореждането, законопроектът предвижда парична глоба в размер от 3 000 лева до 10 000 лева.

В случай, че нарушението бъде извършено повторно, нарушителят ще бъде глобен със санкция в двоен размер. Не бъдат ли изпълнени разпорежданията от фирмата, въпреки глобата, от КЗП планират заявка до самите доставчици на хостинг услугата - да премахнат, блокират или ограничат достъпа до целия сайт. Законът е публикуван за обществено обсъждане, като съществува вероятност страната ни да бъде наказана, ако промените не бъдат приети, става ясно от мотивите на инициатора - министърът на икономиката - Емил Караниколов.

Предложенията за изменение на закона са част от еврорегламент, което също се посочва в мотивационната рецензия. Предвижда се изменението в закона да влезе в сила още от 01.01.20 г. За да бъде извършван пълноценен контрол се обмисля назначаване на още 10 души в КЗП. Това, обаче, ще стане причина комисията да се нуждае от допълнителни пари. Тези 10 души ще се водят експертен персонал. Средствата за възнаграждения, осигурителни вноски и представително работно облекло за период от една година възлизат на близо 230 000 лева. На този етап служителите в КЗП наброяват 180 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com