Проруска македонска партия: Кажете истината, че българите са с татарски произход

8631
Проруска македонска партия: Кажете истината, че българите са с татарски произход
Снимка: iStock/Guliver

"Единствена Македония" гледа невярващо как исканията на членовете на българо-македонската комисия за ревизия на историята от българска страна стават все по-агресивни, а от членовете на комисията от македонска страна е пълно мълчание и плахост“. Това обявиха от проруската македонска партия в съобщение, публикувано в някои македонски медии и цитирано от агенция "Фокус".

„Очевидно от македонска страна в Комисията има македонци с изгубено национално чувство, щом подаряват на България македонската история с признаването на цар Самуил за български цар, че Св. Климент и Св. Наум са изпратени от българската държава и са действали в рамките на българската църква. Както и най-новото, че Гоце Делчев е български революционер“.

„За "Единствена Македония" е неразбираемо как марионетната власт в Скопие може да изтрие всичко, което е македонско и как македонският народ е ням наблюдател на собственото си самоунищожение и обезличаване“.

„Новата легална власт на "Единствена Македония", която идва, ще разясни докрай историческата истина, че една част от българското население е с македонско историческо потекло, че в историята много български правителства, както и видни държавни институции в миналото и днес, се ръководят от македонци, а българският народ носи корените си от татаро-монголската етническа група“.

"Единствена Македония" призовава и насърчава македонските историци да не се страхуват и да кажат истината, която се базира на исторически източници, че българите имат татаро-монголски произход“, се казва в съобщението на партията.

Меркел не коментира дата за старт на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС

Пресслужбата на германския канцлер Ангела Меркел направи кратко изявление след срещата с македонския премиер Зоран Заев в Берлин, преда...

Actualno.com припомня, че в последните дни се наблюдава зацикляне на работата на българо-македонската комисия, която трябва да разреши спорни от историческа гледна точка въпроси. Експертите не могат да постигнат съгласие например относно личността на Гоце Делчев.

По-рано днес в интервю за bTV проф. Кирил Топалов, който е член на комисията от българска страна, заяви, че македонските историци не познават изворите и документите от миналото си.

По-рано след след първото заседание на съвместната междуправителствена комисия българският външен министър Екатерина Захариева каза, че в политическата част на отношенията на България и Северна Македония има съществен напредък. Същевременно северномакедонският външен министър Никола Димитров обяви, че има напредък и с историята - за Античността и Средновековието, но имало "много слоеве" относно историческата истина, въпреки че разговорът е започнал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com