Протестиращите майки изкараха нощта на палатки пред Министерски съвет

5357
Протестиращите майки изкараха нощта на палатки пред Министерски съвет
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Палатките на протестиращите майки на деца с увреждания останаха цяла нощ под прозорците на властта. Те блокираха столичния булевард „Дондуков", а палатките са точно пред Министерския съвет.

Полицията снощи написа предупредителни протоколи за нарушаване на обществения ред. Исканията на майките са дадените от властта обещания за реформи в социалната сфера да станат факт, предаде БНТ.

Майките на деца с увреждания опънаха палатки и пред Министерски съвет (СНИМКИ)

Майките на деца с увреждания блокираха ларгото на София с палатки и заявиха, че остават тук до края. Ще нощуваме на площада и оставаме...

Днес Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще разгледа Закона за хората с увреждания. След това той ще бъде обсъден в Тристранния съвет и в Министерския съвет, за да стигне в срок до парламента. И в момента има протестиращи и полиция.

"Ще нощуваме на площада и оставаме тук и през следващите дни - иначе няма смисъл". Това заяви една от протестиращите майки пред репортер на Actualno.com по време на снощния протест, който започна в 17:30 ч., а малко по-късно майките обявиха гражданско неподчинение и блокираха булевард "Дондуков". На площада бяха опънати 28 платки, колкото са областите в страната, а майките бяха категорични, че няма да се махнат от главата на премиера, докато той не реши проблемите им.

Тази сутрин в ефира на Нова телевизия една от майките посочи, че блокадата на булеварда ще бъде вдигната в 08:00 ч., за да могат хората да преминават спокойно. Към 08:25 ч. "Дондуков" бе освободен от палатките.

Майките на деца с увреждания: Ще стоим на палатките най-рано до Коледа (СНИМКИ)

Ще стоим на палатките най-рано до Коледа. Може да сме шепа хора, но сме силна шепа хора. Не искаме повече празни обещания. Това заявих...

“Не сме обиграни в маневрите на политиката, за да правим най-добрите ходове. Единственото оръжие, което имаме, са майчините сълзи. В нашите семейства много се плаче, защото живеем с болката всеки ден. Затова не можем да спрем битката, не можем да спрем да се борим за децата си”, заявиха протестиращите по време на акцията под прозорците на властта.

Припомняме, че въпреки подписаният по-рано план със срокове за приемането на новите закони за личната помощ и за хората с увреждания, майките декларираха, че протестът продължава и ще настояват исканията им да бъдат приети от депутатите. Управляващите поеха и политически ангажимент до средата на декември двата законопроекта - за личната помощ и за хората с увреждания - да бъдат приети в пакет от парламента. На 17-и октомври се очаква правителството да одобри и внесе в Народното събрание оспорвания до момента Закон за хората с увреждания.

* Новината е обновена към 08:29 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com