Пътят до парк "Росенец" ще си остане общински, изменението в полза на Доган беше оттеглено

24780
Пътят до парк "Росенец" ще си остане общински, изменението в полза на Доган беше оттеглено
Снимка: Да България

Общинският съвет в Бургас отговори на общественото напрежение за общинската алея в парк „Росенец“, като оттегли решението си, взето през април 2020 и станало повод за бурни дебати.

Тогава беше одобрена променя на Подробен устройствен план (ПУП) в част от парк „Росенец”, с която се преконфигурира уличната мрежа. Създават се нови трасета, а улица, която води към т.нар. летен сарай на Ахмед Доган, престава да бъде общинска.

Граждани отново на протест заради проект за ”Росенец” и сарая на Доган

Протест на граждани ще се проведе преди днешната сесия на Общинския съвет в Бургас. Протестиращите настояват за запазване на статута на...

Днес на сесия на местния парламент от общо гласували 47 общински съветници 45 гласуваха „за“, „против“ 1,“ въздържал се“ 1 предложението на ГЕРБ да бъде оттеглено решението относно одобряване и изменение на ПУП на територията на лесопарк „Росенец”, като Actualno.com беше сред първите медии, съобщили за промяната в полза на Ахмед Доган.

Въпросът стана повод за обществено недоволство именно заради алеята, водеща към лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Темата многократно беше повдигана за обществено недоволство от представителя на СЕК Константин Бачийски. Негово беше и предложението за отмяната.

Дебатите днес бяха изключително бурни и емоционални, посочва местното издание Бургас инфо.

„Единственият мотив за нашата докладна записка е общественото напрежение. Нещата отиват към политическо говорене, наближават изборите. Процедурите за ПУП-а са стартирали през 2018 г., две години никой не направил, сега се проявиха претенции. Тогава лидерът на СЕК г-н Манев е подкрепил стартиране на процедура по изготвяне на ПУП.

Дебатът е чисто политически сега, явно СЕК е статирала предизборна кампания. Времето ще покаже кой е бил прав. Ще бъдат изтървани всички срокове. Заради политическите амбиции на г-н Бачийски да става депутат, ще страдат рибарите от Ченгене скеле“, заяви Бойчо Георгиев от ГЕРБ, цитиран от изданието.

Член на ДБ обясни защо е подкрепил Доган да получи общинска собственост

Как пътят към плажа на Росенец стана частен? На сесия на Общинския съвет в Бургас на 28 април е решено той да бъде деактуван от публичн...

„Парк Росенец се превърна в клеймо, благодарение на фалшивите герои, които роди.“, каза Веселин Пренеров, който също е представител на ГЕРБ.

Зам. кметът Чанка Коралска подробно показа какви са фактите и какво Община Бургас получава и губи с взетото и оттеглено вече решение на Общинския съвет.

„През последните месеци слушах внимателно всички дебати по темата. Заставам пред вас, защото искам ясно да заявя като експерт категоричното си несъгласие с това, което се случва. Не съм съгласна как един ПУП, целящ да защити публичния интерес се превърна в медиен и политически въпрос.

Градоусройство не се прави по площадите и не се рисува на коляно, а е дългосрочен процес в полза на обществото. В нашата работа, като администрация и с предложенията, които правим, ние се ръководим единствено и само от това.“, каза тя.

Решението се случи на фона на протести, които блокираха централния вход на сградата на Общинския съвет в Бургас, където днес се проведе заседанието. Протестиращите настояха да бъде отменено решение на местния парламент, с което общинският път, който минава през имота в парк „Росенец", свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, става частен.

Използва ли Доган влиянието си, за да получи общинска собственост в Бургас?

По-рано днес пожар е избухнал във вилен комплекс в парк "Росенец" (Отманли) край Бургас, по-известен като "летните сараи на Ахмед Доган...

Пред входа на зала „Бойчо Брънзов" в Бургас протестиращите са поставили заграждения, на които пише „Строителен обект" и „Частна собственост", подобно на края на пътя в парк „Росенец". Протестиращите не са допуснали общинските съветници до залата и се е наложило те да минат през задния вход.

Повече от три месеца се боря срещу това решение и повече от три месеца от мнозинството на ГЕРБ ми обясняват как това не може да стане. Но както видяхме, когато ние не се предаваме, когато всички българи се надигнат, то тогава има възможност да се взимат решения в ползва на гражданите", посочва Бачийски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com