Ще изгори ли областният управител на Перник, защото улови незаконно източване на язовир "Студена"?

9784
Ще изгори ли областният управител на Перник, защото улови незаконно източване на язовир "Студена"?
Снимка: БГНЕС

Ще си отиде ли областният управител на Перник Ирена Соколова заради това, че тръгна да разплита защо язовир "Студена" се оказа с толкова малко количество вода и Перник в момента страда от от липса на вода? Този въпрос става все по-сериозен предвид слуховете, че най-късно в средата на седмицата Соколова ще бъде уволнена.

Според динамична сателитна визуализация, направена от носителя на стипендията "За жените в науката 2019" д-р Евгения Сарафова, голямата липса на вода от "Студена" почва да става факт от края на юли тази година. В края на миналата седмица, при втория голям протест в Перник заради водния режим, Соколова каза, че ще сезира прокуратурата точно заради увеличение на дебита от язовира – от "един от основните водоизточници при маловодие с тръба, отвеждаща към помпена станция".

Ще струва ли поста на областния управител водната криза в Перник?

Заради водната криза в Перник областният управител Ирена Соколова се очаква да бъде отстранена. По неофициална информация на "Дневник" ...

Коя и каква е тази тръба и коя е станцията? В свой материал, сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" твърди, че огромно количество вода от "Студена" отива в Радомир. Сайтът казва, че бентът, за който говори Соколова, е до пещерата "Врелото", от която излизат част от водите на река Струма. Те потъват няколко километра по-нагоре в карста на южните склонове на Витоша в местността "Джераница" и през система от подземни галерии излизат на "Врелото". Дори при силно маловодие дебитът на "Врелото" не спада под 100 литра на секунда. Точно тази скъпоценна вода обаче не пълни постоянно язовир "Студена", а чрез бент се насочва по тръба към помпена станция "Крапец", която се намира на пътя за село Боснек.

Стопанин на "Крапец" е ВиК дружеството „Водоснабдяване и канализация” ООД. То е съсобственост на държавата в лицето на МРРБ и общините на Перник, Радомир, Земен, Трън и Брезник. От станция "Крапец" водата се изтласква по водопровод със стоманени тръби към Радомир.

По принцип водата за Радомир се осигурява от водоизточник в близост до село Стефаново, наречен "Сиреняците". Но градът има и алтернатива да ползва вода от "Врелото", гарантирана с разрешително 003594/21.03.2005г. Именно помпената станция "Крапец" е аварийна връзка, която трябва да се задейства само при съществено намаляване на дебита на извор "Сиреняците" за района на Радомир.

Има ли обаче аварийна ситуация? Оказва се, че МОСВ дава одобрение чрез официалния си график за три поредни месеца – октомври, ноември и декември, да се осигурят 250 000 кубически метра вода за Радомир "при аварийни ситуации и съществено намаляване на дебита при извор "Сиреняците". Това се равнява на целия дебит на "Врелото" при маловодие или около 100 литра в секунда. А от юли насам, точно както показа моделът на д-р Сарафова, цитиран в началото на текста, язовир "Студена" е намалял драстично - от 10,6 млн. куб. метра на 2,084 млн. куб. метра през декември!

Аврамова призова водата в Перник да се пуска веднъж дневно

Само веднъж на ден да има вода в Перник и това да е във времето от 15 до 22 ч., а не както е сега. За това призова от трибуната региона...

И тук вече се появява въпросът как от 29 ноември дебитът към "Студена" рязко се увеличава – от 30-50 литра в секунда през октомври и ноември до над 400 литра в секунда от 29 ноември, когато Соколова обяви намерение да сезира прокуратурата заради "един от основните водоизточници при маловодие с тръба, отвеждаща към помпена станция". Документ на ВиК сочи, че "Врелото" би трябвало да гарантира вода за високата зона на Радомир за 5143 души и 1 028,60 кубика за 24 часа. Същевременно МОСВ позволява на тези 5000 от Радомир да ползват 250 000 кубически метра на месец или близо 100 литра в секунда от язовир "Студена". За сравнение, Благоевград и селата захранвани от местния ВИК ползват в момента 160 литра в секунда заедно със загубите по ВИК-мрежата.

Въпросите сега са към екоминистъра Нено Димов – както и дали неразумно голямо количество вода от "Студена" не отива към "Радомир Метал Индъстрийз", каквито теории вече има в някои пернишки медии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com