Служебният икономически министър постави ребром въпроса дали ББР е банка за избрани

5077
Служебният икономически министър постави ребром въпроса дали ББР е банка за избрани
Снимка: БГНЕС

Идеята е защо ББР трябва да съществува – да помага на микро, малък и среден бизнес. В никакъв случай не е да се раздават милионни кредити на някакви хора, които си имат бизнес. Надзорът на ББР трябва да е пазител на публичния интерес, но не само – също министерството, правителството. Това обясни служебният икономически министър Кирил Петков.

Когато от 1,9 млрд. се дадат 1,7 млрд. на 20 клиенти, това е несвойствен начин на кредитиране за съществуването на банката – така Петков отговори на въпрос на Нова телевизия дали твърди, че ББР е банка за избрани. А на въпрос защо е така – 20 клиенти да обират такъв лъвски пай, министърът отговори, че все още не е видял кредитните досиета. Като видим обезпеченията и лихвите, ще видим има ли нещо неправомерно, уточни Кирил Петков.

БНБ: Министър Петков поиска рокади в ББР преди да поеме поста, след това ги оттегли

На 11 май 2021 г. – ден преди датата на назначаване на служебното правителство на Република България съгласно указа на президента...

Защо тази банка се конкурира с търговските банки въобще? Не е забранено, но с 1 млрд. лева можем да финансираме толкова много малки предприятия - днес щяхме да имаме този ресурс за подпомагане например на ресторантьорския бизнес. Според мен някой, който е решавал да се дадат ТЕЗИ ОГРОМНИ КРЕДИТИ, не е следвал Закона за ББР. Не говорим за един-два заема над някакъв лимит – основната задача на ББР е да дава огромни кредити на някакви големи фирми, които не са цел на Закона за ББР и устава, изложи гледната си точка Петков.

Дали е проблем, че Делян Пеевски е миноритарен акционер в "Булгартабак" (един от големите кредити е свързан с холдинга) – ще разберем като видим кредитните досиета, подчерта Кирил Петков. И благодари на Йордан Цонев, че е признал, че Пеевски официално е във връзка с "Булгартабак".

Попитан дали ще бъде поставен въпросът най-големите кредитори да върнат предсрочно заемите, Петков отговори, че иска да види тези фирми какво са направили с дадените им пари - парите на българските данъкоплатци. "Като дам дори 1000 лева, искам да знам къде отиват", подчерта министърът и попита задочно предшественика си Лъчезар Борисов не му ли е правило впечатление. Припомняме, че днес, 28 май, от 10:30 часа има среща с взелите тези големи кредити.

Процедурата (за управление на ББР) работи много странно. Преди някой да бъде сменен като Надзорен съвет за ББР, сегашният съвет трябва да предложи нови кандидати. С други думи, без сегашния надзор е трудно да се подадат нови кандидати за одобрение в БНБ. А БНБ има 60 дни да одобри подадените кандидати, но не е задължително те да сменят предишния надзорен съвет, обясни Петков.

Таван от 5 млн. лева за заемите от Българската банка за развитие

Българската банка за развитие няма да може да отпуска на когото и да било кредит в размер, по-голям от 5 млн. лева. Това обяви икономич...

Защо когато беше сменен Стоян Мавродиев (от Бойко Борисов), не беше сменен и надзорът, който също участва в решенията за отпускане на големите кредити, попита още министърът. Защо и Симеонов, и Бурска трябва да са от Агенцията по приватизацията – нямаме ли експерти от банковия сектор, добави служебният министър.

Аз не ги сменям – да, на 11 май е указът за назначаване на служебното правителство. Тогава попитах БНБ може ли сегашният Надзорен съвет да участва в избора на нов, уточни Петков.

В ББР се кара по протокол, следят буквата на закона. Молбата ми към надзора на ББР е да вземе максимално бързо решение за оценка на новите кандидати да ги сменят, каза министърът. Той обясни, че сегашният надзор на ББР го е страх - да дойде и да защити решенията си за отпускане на най-големите кредити. ББР е ликвидна - въпросът е нашите пари къде са отишли, подчерта Петков.

Още: Посочените за уволнение от ББР не отишли на среща с министъра, защото не искали да бъдат снимани

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика