Срещата между Ципрас и Ердоган - какво обсъдиха "на четири очи"

4504
Срещата между Ципрас и Ердоган - какво обсъдиха "на четири очи"
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който е на двудневно посещение в страната.

Важен аспект бяха преговорите за икономическо сътрудничество между двете страни.

Ципрас: Заподозрените превратаджии не са добре дошли

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че осемте турски военнослужещи, които избягаха в Гърция след неуспешния преврат в Турция през...

"Ние вече си сътрудничим в толкова важни енергийни проекти като Трансадриатическия газопровод, но бихме искали да имаме по-широко сътрудничество за "Турски поток", заяви гръцкият премиер, който за пореден път обявява желанието на Атина да се включи в газопровода, за който се говори усилено, че ще мине от турска територия към България и после през сръбска територия.

"Ние говорихме и за това, че енергетиката трябва да се превърне в мост на сътрудничество, а не препятствие, не повод за стълкновения в региона“, каза още Ципрас, цитиран от руската агенция ТАСС.

Проектът "Tурски поток" има годишен капацитет за доставка на газ от 31,5 милиарда кубически метра (bcm), всяка линия с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра. Докато първата линия ще осигурява природен газ за турския пазар, втората линия ще доставя газ на европейските страни по маршрут през балканските държави.

С цел да диверсифицира енергийните си ресурси, Турция ускори усилията си за гарантиране на сигурността на снабдяването с природен газ чрез двустранни споразумения и големи инфраструктурни проекти и постигане на целта страната да стане център за търговия с газ. В момента страната участва в два важни многонационални проекта за газопроводи за природен газ, а именно Транс-Анадолския газопровод за природен газ (TANAP) и "Tурски поток".

Алексис Ципрас пристигна на двудневно посещение в Турция

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас пристигна на двудневно посещение в Турция на фона на изострените двустранните отношения...

Ципрас и Ердоган обсъдиха Кипърския въпрос като отбелязаха напредък в преговорите. Ципрас каза, че е била дискутирана необходимостта за намиране на справедливо решение в рамките на резолюциите на ООН, което да бъде "в полза на целия кипърски народ, на кипърските гърци и турци".

Основен фокус на разговорите беше и темата за осемте турски офицери, избягали на гръцка територия след проваления преврат през 2016 година. По време на съвместната пресконференция след двучасовите преговори на четири очи, Ердоган призова Гърция да не приема бегълци на своя територия Ципрас от своя страна отговори, че Атина се съобразява със съдебните решения в Гърция, но това не означава, че приема терористи. Каква точно ще бъде съдбата на осмината военнослужещи не стана ясно.

Ердоган прояви силен интерес по отношение на мюсюлманите в Западна Тракия. Той настоя за преки избори на мюфтии.

Друга дискутирана тема беше тази за миграцията. Ердоган критикува ЕС като заяви, че до момента Турция е спазила всички условия по договора с Брюксел за мигрантите, подписан през 2016 г., но общността – не е. Ципрас изрази увереност, че диалогът между Атина и Анкара през последните години е станал откровен и е важен не само за двете държави, но за целия регион.

Гръцката опозиция е притеснена от срещата Ципрас - Ердоган

Гръцката опозиционна партия Нова Демокрация изрази притеснение относно срещата между гръцкия премиер Алексис Ципрас и турския президент...

По отношение на Егейския въпрос, гръцкият премиер е изразил също и силна тревога за опасната военна ситуация. Двете страни планират да предприемат мерки за изграждане на доверие и да се върнат към модела на предварителните разговори по отношение на демилитацията на Егейския континентален шелф. Анкара твърди, че де факто има достъп до по-малко от 10% от ресурсите на шелфа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com