Станишев не вижда бламиране на Нинова, но ѝ каза да е по-смирена

4758
Станишев не вижда бламиране на Нинова, но ѝ каза да е по-смирена
Снимка: БГНЕС

Националният съвет на БСП показа, че чува гласът на партията. Така влезлият в крайна сметка в евролистата на БСП Сергей Станишев коментира вчерашните събития в Столетницата и подредбата на евролистата.

Учудващо или не обаче Станишев не видя в случилото се бламиране на сегашния лидер на БСП Корнелия Нинова. Никога не е имало такова напрежение при подредбата на листата, каза още бившият председател на червените и настоящ на европейските социалисти (ПЕС) и не потвърди, че цялата бъркотия е станала заради вътрешната опозиция на Нинова, която се е оказала достатъчно силна, за да я спре в желанието ѝ как да изглежда червената евролиста. "Всеки допуска своите грешки, надявам се да се поучи от тях", коментира Станишев и не пожела да отговори на директен въпрос подходяща ли е Корнелия Нинова за премиер на България като лидер на най-голямата опозиционна партия, защото не било актуално. Той обаче напомни, че след победата на Румен Радев на президентските избори БСП не спечелила предсрочните парламентарни избори, защото е била възприета твърде агресивна тактика и били "пренавити гайките".

Има ли искрена подкрепа от страна на водача на листата Елена Йончева към Станишев – според него "да". "Благодарен съм ѝ за подкрепата", заяви Станишев и припомни, че Йончева на предишния пленум предложила да бъде гласувано кой да е водач на листата. "Политиците трябва да бъдем по-смирени – хората не ги интересуват вътрешнопартийните разправии, хората искат да разберат какво можем да направим и ще направим за тях", подчерта председателят на ПЕС.

За Станишев е несериозно и как Нинова казала, че сега Националният съвет на БСП носи отговорност за резултата от евроизборите и повтори, че политиците трябва да са по-смирени. "Дали ще бъда в Европарламента, ще решат хората, това не е най-важното", добави бившият премиер, уточнявайки, че било по-важно как е направен изборът за листата и че сега всеки трябва да работи за успеха на БСП на евроизборите.

Знаех, какво ще направят ГЕРБ и това щеше да се използва в цялата кампания, каза Станишев пред Нова телевизия във връзка с изказването на Бойко Борисов веднага след като стана ясно, че Нинова предлага в листата да го няма председателят на ПЕС. И призна, че ако не беше в листата, е щяло много да затрудни работата му като председател на ПЕС. "Тръгваме да спечелим тези избори. Искам да кажа на ГЕРБ, които тръгваха да се радват – малко е рано", предупреди Станишев. Той призова номер 4 в листата и съветник на президента Румен Радев – Иво Христов, да покаже малко повече ангажираност към БСП и хората щели да го приемат.

Искаме с общи усилия да променим Европа, защото ЕС не е това, което искаме да виждаме. Не трябва да има Европа на няколко скорости, защото това означава изтласкване на България в периферията. "Европа на нациите" означава силните да огъват и мачкат слабите – това го видяхме с пакета "Макрон", обобщи Станишев социалистическата гледна точка. Ще акцентирам върху това какво се случва в Европа, настоя председателят на ПЕС и определи Европейската народна партия (ЕНП), в която влиза ГЕРБ, за "статуквото".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът Главчев след отказа на Даниел Митов

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com