Стойчо Кацаров: Ако напишем книга за борбата с COVID-19, тя ще е "Няма легла"

3818
Стойчо Кацаров: Ако напишем книга за борбата с COVID-19, тя ще е "Няма легла"
Снимка: БГНЕС

"Бог да прости починалия, може би да прости и на всички, които с действие или бездействие сме допринесли да се случи такова нещо." Така започна коментарът си по случая с починалите пациенти с COVID-19 на болничните стълби на УМБАЛ "Св. Георги" пред btv Стойчо Кацаров от Център защита правата на пациентите.

"В случая прокуратурата може да повдигне някому обвинение и наследниците на починалите да се присъединят като граждански ищци или да заведат отделен иск в защита на правата си, включително и за нехуманно отношение – има водени такива дела у нас. Това може би ще доведе някакво удовлетворение за потърсена отговорност и възмездие, но няма да реши проблема.", коментира в помощ на близките на починалите експертът.

Д-р Стойчо Кацаров пак предупреди, че с COVID леглата има законови проблеми

По данни от НЗОК в Александровска болница има 8 болни от коронавирус. Ръководителят ѝ казва, че има 87 такива болни. Такъв пример за ха...

"Aко това беше изолиран случай, на фона на всеобщ лесен достъп до медицински грижи в страната, причината трябваше да се търси в ръководството, в конкретния персонал. Но това не е изолиран случай. Има един общ симптом – няма легла. Ако напишем книга за борбата с COVID-19 можем да я озаглавим „Няма легла“. Това се превърна в някакъв девиз, на фона на данните на НЗОК за 60% свободни легла в момента в здравната система.", каза още той.

Ние имаме една шепа лекари, които са претоварени. Върху тях се стовари цялата грижа и отговорност за хората с COVID и в същото време имаме една по-голяма част, която по-скоро бездейства, отколкото е натоварена. Това е ситуацията при лекарите в момента. ...Здравният министър каза, че той не носи отговорност за случая, болницата също не сочи виновен. Третият субект са самите болни. Може да излезе, че те са виновни за ситуацията.", каза още Кацаров.

"Няма да намерите решение на този фундаментален проблем с инструментите на етиката. Не може да накарате някого да си върши работата съвестно принудително", подчерта експертът."Но имаме системен проблем и, ако той не бъде решен, тези случаи ще продължат. Ако ние се задоволим да намерим някой и да го обвиним защо не е слязъл по стълбите, а не видим проблемът на цялата система – това ще се случва отново и отново. Както се случваше и досега. Такива случаи имаше в София и Бургас. Не е нужно да ги изброяваме, за да видим, че има такива случаи. Това са плодовете на грешни политики, водени години наред. Днес ги берем."

"Аз виждам много ясно една зле управлявана по социалистически здравна система, не знам какво вижда или не вижда здравният министър. Знаете за лимитите на болниците, за здравната карта, за медицинските стандарти… на практика всичко в момента е лимитирано със забраната да се трансформира и да отговори на потребностите. Ние имаме нова ситуация – нараснала потребност от определен вид медицинска помощ и здравната система не може да я предостави, въпреки че има огромен свободен ресурс – 60% незаети легла. Има медици, как да няма. Не може да разкриеш легло, ако нямаш медици. Не можеш да получиш разрешение за дейност по закон, ако не си назначил на основен трудов договор медици. Не можеш да сключиш договор със Здравната каса, ако не представиш списък с имената на назначените. Това казва законът. Но няма да стане по този начин.", обясни Кацаров.

Заради липса на легла: Изписват пациенти посред нощ в Бургас

Заради липса на легла в Бургас изписват пациенти с COVID-19 и през нощта. Линейките също не достигат, оплакват се от Спешната помощ, чи...

"Проблемът може да бъде решен, ако се реформира здравната система. Ако се развържат ръцете на лечебните заведения, така че да могат да отговорят на тези потребности", подчерта той. Вчера обаче здравният министър каза, че сега не е време за реформи, и той призна, че системата е виновна за ситуацията, посочвайки случаят от Пловдив като "върха на айсберга". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com