Съдиите масово не подкрепиха Иван Гешев – заради демагогия, лицемерие и неутралитет, но ВСС го подкрепи

8077
Съдиите масово не подкрепиха Иван Гешев – заради демагогия, лицемерие и неутралитет, но ВСС го подкрепи
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) подкрепи декларацията на прокуратурата, оповестена заради твърдението на президента Румен Радев, че мафията е превзела прокуратурата. Декларацията сега беше „преименувана” на позиция – иначе тя е публикувана на сайта на ВСС, ТУК!

Гласуването се раздели по следния начин – 12 души бяха „за”, 5 бяха "против".

Кой държи сметка на главния прокурор?

Покрай всички приказки напоследък кой защо трябва или не трябва да си подаде оставката от сегашната власт, се присетих за Конституцията...

Не искаме да бъде атакувана прокуратурата или атакувана която и да е институция в България. Смятаме, че е редно ВСС да изрази позиция по 3 въпроса – комуникацията между институциите, върховенство на правото и спазване на Конституцията относно разделението на властите. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който не гласува. „Не може всички проблеми на държавата да се прехвърлят на съдебната власт”, добави той.

"Това, което се предлага, е малко арогантно и нагло. Ситуацията е създадена от г-н Гешев – сега ни приканва към институционален диалог, който той създаде предпоставките да не съществува", възмути се председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той напомни, че при процедурата за избор, Гешев открито е заплашил член на ВСС – припомнете си случая ТУК, както и реакцията на Иван Гешев. Панов даде и още примери – за случая "Десислава Иванчева" и показния ѝ арест, както и че при избора на Гешев "някои колеги" са предупредили за поведението на Гешев – припомнете си ТУК!

"Каза ли нещо ново президентът – нещо, което не знаете? Че прокуратурата се е превърнала в бухалка и чадър. Ако някой демонстрира неуважение към институциите, то това е именно главният прокурор Иван Гешев", заключи Панов.

Бих подкрепила такава декларация, ако не беше по този конкретен повод и толкова извадена от контекста, заяви съдия Атанаска Дишева, една от малцината, които не подкрепиха кандидатурата на Гешев за обвинител номер едно. Именно с нея Гешев открито влезе в конфликт по време на процедурата за избора му във ВСС.

Дишева добави и, че трябва да се спазват принципите, за които говори Гешев, но и че изглежда сякаш главният прокурор иска това да се отнася за всички други, но не и за него. Според нея, делата подсказвали друго, различно от декларацията и на Прокурорската колегия, която сега беше преобразувана в присъда. "Как се коментира публичното изнасяна на избрани доказателства от едно досъдебно производство", гласеше един от много въпроси на Дишева за действията на прокуратурата и Гешев – специално имаше питания за СРС, свързани с президента. Съгласна съм с всяка дума от тази позиция, но това е гола демагогия, заключи Дишева.

Корона, чао! Бойко, чао! Това скандират на протеста

Хиляди, обединени в исканията си за промяна, излязоха на антиправителствен протест за пети пореден ден в центъра на София и завладяха т...

На същото мнение като Дишева беше и съдия Красимир Шекерджиев, който също не беше съгласен Гешев да става главен прокурор, но самият Гешев неколкократно обяви публично, че уважава позицията на Шекерджиев за избора му, защото била принципна. Шекерджиев, както и съдия Олга Керелска, която също не подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор миналата есен, попитаха защо трябва да има институционална подкрепа по принцип, макар че Шекерджиев повече изтъкна друга теза – че съдиите не трябвало да се замесват в работите на прокуратурата. Тази декларация е да подкрепим действията на главния прокурор, а не по принцип да подкрепим върховенството на закона, смята Керелска. "Както мнозинството български граждани, не подкрепям действията на главния прокурор. Считам, че с неговите действия той нарушава върховенството на закона, нарушава принципа за невиновност до произнасяне на присъда, че в крайна сметка всеки ден обществото се занимава със SMS-и и извадки от СРС-та", подчерта Керелска, която изтъкна, че "в много случаи" извадени така имена на свидетели след това провалят съдебния процес.

Керелска каза и, че при протестите срещу избора на Гешев хората били малко, но сега не било така. И видя нужда като съдии и магистрати членовете на ВСС да защитят Конституцията. "Защо се стига до тази конфронтация (между институциите) – защото не може месеци наред да се демонстрира пълен непукизъм за чувствата на обществото. И в един момент – институционална подкрепа", емоционално заяви съдия Керелска. Тя заключи, че ако ВСС продължава така, отношението към ВСС като парламент на съдебната власт ще си остане негативно.

Говорителят на Съдийската колегия съдия Цветинка Пашкунова подчерта, че само при обективност, включително на прокуратурата, съдебната власт е легитимна. И добави, че ще подкрепи позицията на Съдийската колегия за неутралитет по въпроса т.е. гласува против. Само така можело да се опази социалният мир. На същото мнение беше и друг съдия – Боряна Димитрова.

Всъщност имаше само един представител на съдиите, който подкрепи позицията на прокуратурата, макар че съдиите се разделиха на две – такива, които открито критикуваха Иван Гешев и такива, които се скриха зад думата "неутралитет". Подкрепящият беше председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, който отдавна подкрепя позиции на прокуратурата. Показателно е, че Лозан Панов поиска да се различат прокуратурата и Гешев – "този, който хвърли кал, сега не иска да се хвърля кал". Председателят на ВКС поиска ВСС "да не се превръща в придатък на главния прокурор".

Представителят на Прокурорската колегия Калина Чапкънова-Кючукова застъпи тезата, че ако съдиите искали подкрепа за принципни положения, прокурорите щели да подкрепят. Сега обаче не ставало въпрос за подкрепа на държавното обвинение от ВСС. В същия дух се изказа и прокурор Георги Кузманов, според който желанието на всички прокурори да не бъде хвърляна кал върху всички в прокуратурата. Той заяви, че при конкретни данни срещу магистрат щяло да има обективно разследване, но на никой не му е приятно да се дават общи квалификации.

И в страната искат оставките на правителството и на главния прокурор (СНИМКИ)

Протестиращите в градове от страната, подобно на София , също настояват за оставката на правителството и на главния прокурор. Над 200 ...

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев накратко заяви, че подкрепя позицията на прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com