Управляващите искат де факто да налагат извънредно положение с мотив "болести" без нужда от парламент

28129
Управляващите искат де факто да налагат извънредно положение с мотив "болести" без нужда от парламент
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването се превръща в основна фигура по отношение на управлението на държавата дори и извън извънредно положение. Той ще може да управлява с издавани от него актове, касаещи вземането на противоепидемични мерки, като ще има възможност за частичен съдебен контрол – в Административния съд. Това става ясно от предложените нови промени в Закона за здравето, с които обаче се изменят и един куп други закони.

В чл. 63 от Закона за здравето се въвежда понятието "извънредна епидемична обстановка", като тя се обявява по предложение на националния здравен инспектор и я налага здравният министър. В тази обстановка министърът въвежда "временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион”.

Икономическият поглед на властта след формалния край на извънредното положение

До 60 дни, или близо 3 месеца неплатен принудителен отпуск, през 2020 г. ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж. Това предлага пра...

Ключови обаче са промените в ал. 6 и 7 на същия член – за временно ограничаване на движението в страната, временно спиране или ограничаване на експлоатацията или режима на работа на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите и забрана за влизане на чужденци в България. Такива ограничения в момента се налагат при въвеждане на противоепидемични мерки от здравния министър, но в условията на извънредно положение, обявено от парламента - съгласно чл. 84, т. 12 от Конституцията. Но предложението е сега това да отпадне т.е. да няма нужда специално парламентът да обявява извънредно положение.

Освен това – положенията в приетия закон за извънредното положение в края на март и началото на април се предлага да действат "и за преодоляване на последиците след отмяната на извънредното положение", т.е. няма определено време. Срокове обаче се поставят в предложения за други изменения на текстове по различни закони.

От чисто здравна гледна точка, задължително лечение в болница и задължителна изолация се налага на болни или хора, които могат да заразят със следните болести - холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне. Ако има "извънредна епидемична обстановка" заради друга болест, здравният министър може да разпореди задължителна изолация на болни и на заразоносители и карантина на контактни лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави. Изолация в домашна обстановка се прави след преценка на лекуващия лекар или след консултация с епидемиолог или инфекционист.

Поставяне под изолация, което става със заповед на ръководителя на съответната болница, може да се обжалва пред Административния съд , обаче изолацията трае докато съдът не вземе решение. Същото важи и за поставяне под домашна изолация. Съдът пък е длъжен да гледа жалбата в срок от 2 месеца. А условията за задължителната карантина на чужденци се определят с наредба от здравния министър.

Ще се запази възможността и през следващите два месеца военни да могат да правят проверки, да задържат граждани и да спират коли на КПП, включително и с употребата на физическа сила и помощни средства, ако трябва да налагат мерките срещу епидемията.

Матурите ще са на 1 и 3 юни

Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 и 3 юни от 09:00 часа. Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет на мини...

Права

Предвижда се, по време на извънредно положение и 2 месеца след официалната му отмяна да не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения. Същото е положението с провеждане на заседания онлайн на държавни и местни органи, съвети, комитети, комисии, включително органи на управление или контрол на фондове, сметки и други, които не са юридически лица. За същия срок се иска да може да се намалява или освобождава от наем наемодател, наел държавна или общинска собственост.

Всъщност срок от 2 месеца след края на извънредното положение има и за още неща – например за обществените поръчки и да не се правят такива при закупуването на предпазни средства, хигиенни материали, дезинфектанти, медицинска апаратура и др., а екоминистерството да избира без конкурс кой да изгаря пестициди и болнични отпадъци. С 2 ще може да бъде предоговорен и срокът на действащите обществени поръчки по искане на изпълнителя, както и за различни социалноосигурителни права. Заявления за пенсии и други обезщетения ще се считат за подадени в срок, ако са подадени до 2 месеца след края на извънредното положение. Сега този срок е 14 дни. Същевременно обаче няма да се удължава действието на другото облекчение, въведено в Кодекса за социално осигуряване при извънредно положение - че спират да текат всички срокове по най-важните глави на кодекса, които регламентират осигуряване и изплащане на обезщетения. Всички отпуснати до момента детски надбавки, чийто срок изтича в периода от 1 февруари 2020 г. до 31 май 2020 г., ще се продължат служебно до 30 юни 2020 г. Най-голяма отсрочка има за настанените в специализирани институции и социални услуги от резидентен тип - сроковете на валидност на техните заповеди за настаняване се удължават служебно до края на годината, ако изтичат след 1 март.

Предвижда се и неплатеният отпуск по чл. 160, ал. 1 от Кодекса на труда до 60 работни дни, ползван през 2020 г., да се зачита за трудов стаж, както и през 2020 г. за осигурителен стаж по чл. 9, ал. 2, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни.

Същевременно след 13 май пада се предвижда да не действа чл. 6 от извънредния закон - заради забавени задължения на граждани и юридически лица да не се начисляват лихви и неустойки, задълженията да не бъдат обявявани за предсрочно изискуеми, договорите да не бъдат разваляни, ако не се изпълняват, и да не могат да бъдат изземвани вещи. Мярката важеше само за длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране (факторинг, форфетинг и др.), предоставени от банки и финансови институции по Закона за кредитните институции, и по договори за лизинг. Разпоредбата действаше и когато вземанията са придобити от други банки, финансови институции и трети лица – тук влизат колектори и фирми за бързи кредити.

Владислав Горанов: Няма да удължаваме извънредното положение

Няма да предлагаме удължаване на извънредното положение по смисъла на Конституцията. Това каза на брифинг в Министерски съвет министъръ...

Предлага се и схемата "60 на 40" да действа до 30 юни. Същевременно обаче остава условието тя да се полага за срок, не по-дълъг от 3 месеца. Т.е. с удължаването на срока повече работодатели ще могат да се включат в мярката, но вече участвалите няма да имат право на допълнителна подкрепа.

Туризъм

В тази област, която се очертава поле за сериозен спор, има предложение концесионната такса или наема на плажове, да не се плащат за 2020 година. Освен това, чадъри и шезлонги могат да се предоставят безплатно, но зависи от волята на концесионерите. А какво предлага още ВМРО - научете ТУК!

От един на два месеца ще бъде удължена отсрочката, която се дава на туроператорите, за да възстановят парите на своите клиенти с отложени почивки, ако не постигнат споразумение по друга оферта.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика