Ваксинацията срещу коронавируса: Хвалби за Бойко Борисов, а личните лекари масово се оплакват заради организацията

2212
Ваксинацията срещу коронавируса: Хвалби за Бойко Борисов, а личните лекари масово се оплакват заради организацията
Снимка: община Стара Загора

Лично аз имам ваксини, но и в София, както и в Пловдив, ваксините срещу коронавирус за личните лекари бяха свършили още по обяд вчера (22 февруари). Директорът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев помогна за допълнителни количества, но и те не стигнаха. Това заяви д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз (БЛС).

Казваме, че ваксини няма, че много от колегите ми са притеснени, че няма, защото са изработили списъци, заяви Николова. Тя видя и лошо, но и добро – личните лекари за ден могат да правят по 84 000 имунизации (по 20 на ден), но от друга страна работата в имунизационните центрове също е добра – 30 000 ваксинирани за 3 дни.

Проф. Радка Аргирова: Ще продължат малките пикове на коронавируса

В малките населени места имаме по-малко ваксинирани, по-малко болни, на някои места дори изобщо няма болни. Но това не е причина да не ...

За отдалечените райони има указания на здравния министър МВР да помага в доставката на ваксини. Но личният лекар трябва да потърси съдействието на полицията, по думите на Николова пред Нова телевизия.

"Нещата се движат, ние сме в извънредно положение”, подчерта Николова. Но и призна, че знае за доста нейни колеги, които не са успели да вземат ваксини и съответно приготвили се да бъдат ваксинирани пациенти, предимно хора със здравословни проблеми, при това най-често хронични, е трябвало да бъдат уведомени да не идват. Трябва да има баланс, да не отиват ваксини само за зелените коридори, настоя Николова. "Опираме до това, че ваксини няма и по някакъв начин те трябва да бъдат подсигурени час по-скоро", каза лекарката.

"Зелените коридори бяха едно отлично решение", заяви директорът на РЗИ д-р Данчо Пенчев, който изрично похвали премиера Бойко Борисов за това. А на въпрос на БНТ защо не се следва планът за ваксиниране, отговорът беше, че не можело да се чакат колебаещите се от по-ранните фази и да се бави ваксинацията на останалите хора. "Нашата цел е ние да не бракуваме ваксина", подчерта Пенчев. И увери, че ще има ваксини за хората, получили първа доза при питане дали не се опасява от логистични проблеми.

Проблеми

Журналист: Правителството се провали с ваксинационния си план

"Няколко съображения за ваксините, без да ангажирам никого с преценката си. Понеже с Александър преболедувахме Ковид 19, не ми е важно ...

Начин на съхранение, кой ще доставя ваксините, от коя фирма ще са – защото има специфика при съхранението на различните ваксини – всичко това лични лекари от цяла България виждат като проблеми при масовата имунизация срещу коронавирус.

От вчера (22 февруари) в различни групи във Facebook излязоха разкази на лични лекари както се случва. Обобщението е следното – организацията на централно ниво е лоша, заповеди и указания се спускат в последния момент и се очаква всичко да се случи на секундата. Освен това – ваксини се доставят предимно на болници с имунизационни центрове, поликлиники и РЗИ, а личните лекари са на опашката. По БНТ беше показано недоволство на лични лекари от Варна, по Нова телевизия – от Пловдив и Благоевград. РЗИ Благоевград признава, че засега няма ваксини за личните лекари, с които те да имунизират.

Дайте списъка с желаещи. Не, не дайте списъка, дайте приоритетни. Отидох да взема три флакона от РЗИ в предварително уговорен ден и час и се оказа, че няма – били дадени на някой друг, сподели д-р Калайджиев пред Нова телевизия. Той добави, че РЗИ няма отговор. И подчерта, че високорискови пациенти не искат да се имунизират в РЗИ, където има струпване на хора. Д-р Калайджиев каза и, че впечатлението ми е, че ваксини са получили „колеги, които са на челно място в Българския лекарски съюз”.

Още: Експерт посочи колко често може да се очакват странични реакции от ваксината на AstraZeneca

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com