Василев и Комитова изпратиха на Гешев нарушенията за милиарди на АПИ (СНИМКИ)

2540
Василев и Комитова изпратиха на Гешев нарушенията за милиарди на АПИ (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова изпратиха днес сигнал до Главния прокурор на Република България Иван Гешев. В него се сезира Прокуратурата на Република България за действията на Агенция „Пътна инфраструктура“ по разходването на средства от държавния бюджет на Република България, установени в хода на съставянето на анализ за разходването на средства от държавния бюджет от Министерството на финансите въз основа на документи и справки, предоставени от АПИ.

Към сигнала са приложени доклади към УС на АПИ от директора на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ (ППИ) в Агенцията, които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти. В тях пише, че към момента дирекция ППИ не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на задания и „необходимите средства да бъдат осигурени чрез целево финансиране (Постановление на Министерския съвет)“. Според министрите, решенията на УС на АПИ да възлага изпълнението на дейности при липса на финансови средства за изплащане на извършената работа, са приети в отклонение на нормативно установените правила, тъй като УС на АПИ няма правомощия да инструктира Министерския съвет какви постановления да приема. Решенията са в отклонение на разпоредби на Закона за публичните финанси (ЗПФ), указанията към него и Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС).

Инж. Апостол Минчев: Идеята за строителство на АМ „Рила“ е изключително добра

Идеята за строителството на автомагистрала „Рила“, известна като далечен южен обход на София, свързващ автомагистралите &ld...

В сигнала се посочват и случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. Според справка, предоставена от АПИ, УС на Агенцията възлага допълнителни и извънредни задания многократно над стойността на сключените договори, като в 40 договора общото надвишение е 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите. Според справка на АПИ, при одобрен бюджет на Агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., Агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години. Това е извършено в нарушение на ЗПФ, ЗФУКПС и ЗОП.

Посочват се също примери за многократно надвишаване на предоставените от изпълнителите гаранции за изпълнение на договорите, без необходимите допълнителни споразумения.

Общо сигналът съдържа 61 папки с допълнителни и извънредни задания, 2 папки с договори за възлагане на текущ ремонт и поддръжка и 6 папки с приложения, включително опис и справки в табличен формат.

Още: Регионалният министър уволни председателя на АПИ за своеволие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com