За приватизацията - експерт се размечта за съд за Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов

21170
За приватизацията - експерт се размечта за съд за Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Едва ли мандатът на главния прокурор ще му стигне да провери разбойническата приватизация. Това заяви финансовият експерт от КТ Подкрепа Мика Зайкова, която напомни, че не само Сотир Цацаров беше наредил проверка, но и още Никола Филчев.

След като има усещане за нещо нередно, трябва да има проверки, коментира финансовият експерт Емил Хърсев пред Нова телевизия.

"Политически зоопарк": Крадливите приватизатори сами на себе си са контрольори

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес, както и на последващия кон...

Г-н Гешев е хубаво да вкара някой министър-председател в затвора. Ще ви кажа 2 сделки – БГА "Балкан", продължи Зайкова, като обвини тогавашният премиер Иван Костов, че "закри всичко". Като отговорен за сделката Зайкова посочи още Марио Тагарински.

Зайкова обаче не се спря дотук – поиска внимание от страна на правосъдието и към Симеон Сакскобургготски, и към Бойко Борисов. Но тя се съгласи, че те не се били подписвали под определени сделки, но Иван Костов се е подписал за БГА "Балкан". А водещият на сутрешния блок на Нова Виктор Николаев напомни, че много говорили за управлението на двама от казаните от Зайкова премиери, но не и на третия т.е. Бойко Борисов. Припомняме, че приватизацията на "Булгартабак" е последният голям случай на приватизация в България и стана в мандата на първото правителство на Борисов - през 2011 година. Кой официално взе "Булгартабак" - припомнете си в този материал!

След като ѝ беше напомнено, че има давност, Зайкова продължи – "Кремиковци" беше продадено за 1 долар, като се насочи към финансовия министър на царя Милен Велчев. А Емил Хърсев прогнозира, че обвинителни актове ще има, но на въпрос кой ще е обвинен, той не се нае да прогнозира. И предупреди, че давността е различна, но и при изтекла давност, в процеса на разследване можело да се установи друго престъпление – например, че някой извършил убийство.

"Честно казано ми се струва невероятно да се установи виновност на приватизаторите", продължи Хърсев, но видя възможност да бъдат съдени държавни служители. "Най-много да бъдат порицани, както казва г-н Гешев", добави Зайкова.

"Ако приключи добре тази поредна екранизация на случая, ще приключи веднъж завинаги", заяви Хърсев. А Зайкова каза, че няма да си върнем парите, а тези, които са станали богати, ще си останат богати, но било добре да се посочат виновни.

Горанов не може да каже възможно ли е част от приватизацията да се преразгледа

Ако има данни за нарушения, най-малкото ДАНС ще осветли начина, по който е извършена приватизацията. Това коментира в Министерски съвет...

Приватизацията е проверена. Представям си как ДАНС ще започне да чете биографията на Иван Костов или моята. Тук няма тема. Интересно е, че ще се разглежда процеса след 1991 г., т.е. преди времето на Андрей Луканов, но тогава също има много успешна приватизация. Това каза доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, в коментар за възложената пълна проверка на криминалната приватизация на държавни активи, възложена на ДАНС.

"България е страната с най-много приложени схеми за приватизация. Имаме 6 различни платежни документи, имаме 8 канали на приходите, имаме нов закон, по който се управляват онези сделки, от които хората са недоволни. Промените в закона са преди извършването на сделките", каза още той в интервю за bTV. Станчев уточни, че предстои ДАНС да провери 10 000 сделки при променящи се условия и да не се занимава с нищо друго.

"До момента няма нещо, което да се е оказало незаконно. Част от проблема на приватизацията е, че от 1991 до 1994 година няма процедура за умишлен фалит. Фалитите са друга тема", добави той.

"Кремиковци" е много интересен случай. Той е приватизиран за един лев, имал е дългове от един милион лева. За фалита на "Кремиковци" вина носи министъра, който е собственик на 24%. Проблемът с него започва през 1965 г.", стана ясно още от думите на доц. Красен Станчев.

Според банкера Левон Хампарцумян "по-големите приватизации по мое време са правени по много ясни процедури и д достатъчно прозрачни резултати, които днес говорят сами за себе си. В историята на приватизацията има успешни примери и неуспешни, като и чисто злонамерено унищожаване на предприятия." По думите му, доста хора спекулират с темата и това е разбираемо.

Нинова поздрави Гешев и заяви, че е време истината за прехода да излезе наяве

"Поздравяваме главния прокурор за инициативата да се разследват всички приватизационни сделки. Дано най-накрая истината за прехода да и...

Какво точно отново ще се разследва – припомнете си в този материал!

А какво стана при последната проверка по времето на Сотир Цацаров – припомнете си в тази статия!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика