Голямо хакане падна

8388
Голямо хакане падна
Снимка: iStock/Guliver

Хакнаха сайта на Народното събрание преди време. После хакнаха сайтовете на Министерството на образованието и науката и на Българска патриаршия. По едно време - май и на ДАНС. Търговският регистър се хакна сам, докато в Стара Загора "бял хакер" стигна до личните данни на 235 000 жители на града.

Най-последно, от Национална агенция за приходите (НАП) изтекли милиони данни на частни лица и фирми, защото им хакнали поне една база. И май става за забавление - за да бъде показано каква пародия е цялото функциониране на страната ни. Изобщо, пада едно голямо хакане. Няма ли кой най-сетне да хакне направо цялата държава на едро, та да се приключва тая мъка на порции? Време е за песен, която да се казва "Хакни го" или "Хакери", и ще стане тотален хит за мятане на кючеци.

Най-вероятно хакването на НАП е станало още през 2018 г.

Атаката срещу НАП е станала чрез SQL инжекция, при която след като служители в приходната агенция са въвели потребителското си име и па...

Всичко у нас е една голяма тайна. Коват се закони за личните данни, които често са недоразбрани от чиновници и граждани, и се прилагат според това кой както си ги разшифрова. Искат се декларации с разрешение за ползване на лични данни. Строго секретно е и състоянието на тарифния план за мобилния телефон. Само титулярът може да получи информация, ако има проблем със сметката, например. Ами, ако има проблем, а е в чужбина и не може нито да се обади, нито да се върне, за да го разреши? Е, да се спасява! Нищо, че някъде из света се реят свободно единният му граждански номер, имената, адресът, размерът на приходите и разходите и като нищо номерът и пин кодът на кредитната му карта.

След последната хакерска атака у нас, ангажираните с проблема проверяваха дали изтеклите на над 5 000 000 души данни са били реални. Ама как - един по един ли? И свикаха съвет да мъдрят проблема. Но странно как IT специалист на срещата не им бе нужен. Те - началниците на различни ведомства - ще се справят сами. Най-добре да назначим хакера, разбил системата на НАП, да работи за държавната сигурност. А може и това да му е наказанието за стореното.

Разбира се, типично по български, пак "след дъжд качулка", ще си проверяваме чак сега уязвимостта и на другите държавни институции. Оставете, няма нужда, не се хабете, не харчете енергия и ресурс. Сигурно вече е късно и това, което ще откриете, няма да е изненада за никого. А и сега поне вече няма какво да крием толкова помежду си - кой каква заплата взимал и какъв бил произходът на парите му. Еми, хак да ни е и честито!

Автор: Атанаска Маркова

Путин: Хакването на имейлите на Демократическата партия е от обществена полза, но не е дело на Русия

Хакването на хиляди имейли и документи на американската Демократическа партия е в услуга на обществото, но руското правителство няма ни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com