X
 
 

А уж "Съединението прави силата"...

4766 6
А уж "Съединението прави силата"...
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова
Настане вечер, месец изгрее. После пак утрото иде, ден след ден си минават, а народът още вятър го вее. След толкоз несгоди, някой отново чука на големите порти, а ние питаме "Кой е?". Стари лица, облечени с нови одежди, без прошка да искат за греховете си тежки, дават още надежди. А народът лежи и пъшка с дълбока на сърце рана, за род и Родина милее. Дойде изборно време разделно, ей го къде е.

Съществува едно вълшебно явление, което се появява веднъж на четири години в почти всеки град и село и едва ли може да се забележи с просто око. Знае се за него, че появи ли се изведнъж, започват да се сбъдват всички желания на гражданите - викат му избори. Все по-осъзнато се приближава датата на местния вот за кметове и общински съветници в отделните общини на България. Народните "любимци" в различни краища на страната вече започнаха да се представят един по един и тайничко променят нрава си в името на каузата. Жадни за власт и слава предлагат възможното и невъзможното. Стават хрисими и благородни. Някои смирено обещават, че ще свалят звезди, а други преливат от хвалби колко много са направили през последните години.

Започват "мръсни" и явни битки между личности и организации. Хора се изправят срещу хора, за да защитят своите фаворити. Някои на маса яростно обсъждат политики в опит да убедят опонентите си, че "техният човек" е най-добрият. Други пък теглят по една българска благословия и се насочват към Летище София с еднопосочен билет в ръката. Е, разни хора, разни идеали. Тези местни избори отново се очертава да бъдат едни от най-вълнуващите за част от българските градове и села. В други пък сякаш времето е спряло и вече дори е ясен сценарият на протичането им.

Само българският народ е този, който би могъл да промени това, което не му харесва, стига да поиска и независимо от обстоятелствата. Но докато не го поиска, обстоятелствата ще продължават да го притискат. Разединението на "отбори" и разделението на малки и големи, бедни и богати, свои и чужди може да бъде преодоляно. Но на нас така ни харесва. А защо? Готино е да се правим на такива, каквито не сме? Кеф ни е да ни се кланят и да ни се подчиняват? Искаме да покажем какво имаме, вместо да се съсредоточим върху това, което ни липсва и което знаем? Доставя ни удоволствие да спорим, да сме на различни позиции, да сме разделени на "лагери", за да живеем в едно вечно състезание?

И когато един ден вотът настъпи, настава тишина и във въздуха се усеща само очакването... А уж "Съединението прави силата". Или поне така пише на входа на Народното събрание в столицата.

Автор: Атанаска Маркова

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Така е за 4 път щесе кандидатира Лечков!А Иванчева от сливенския затвор ще се кандидатира за кмет на Сливен.Сигурно от килията ще управлява.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Като чуя избори и получавам уртикария вече, трябва армията да викаме в Сливен (колкото е останала), Лечков пак ще се кандидатира за кмет.Ужаст!!! Като чумата е, хванелите веднъж няма отърване!Помощ спасете ни!!!
 • Октомври 3 Октомври преди 4 месеца Профил на трол?
  Ами НАРОДА/Член*5/ , 2 вятър го вее АМА С ИЗКЛЮЧИТЕЛНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА подобни на маркова поетеси. Сега в тази творба по горе има и една ОТКРОВЕНА ЛЪЖА. Хора НЕ СЕ ИЗПРАВЯТ срещу Хора за политика. И това явление характерно за 90 те днес със сигурност е ИСТОРИЯ. И ти точно на това казваш БРАВО. Какво за НЕ гласувалите ? Ами всички като са от този наречен от теб червен ветър , та зашо ?
 • българин 2 българин преди 5 месеца Профил на трол?
  Браво на момето, направо си е поетеса, но "народът още вятър го вее", да, ама не, народът тъпее и червен вятър отвсякъде яко го шиба, та и туй що още е тук навън отвява, тук пенсионери, олигофрени, мангали, "елита" на червената мафия и слугинажа му, който брои и оповестява резултата от изборите, прост народ - слаба държава и управляващо мнозинство от 10-12% от гласувалите и не гласували дебили.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Последната надежда на руската стратегия за изолация на Северна Македония от ЕС, явно се нарича Румен Радев. Решетников спокойно може да не стъпва повече в България, свършил си е работата НА МАХ
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  трудно нещо е да си президент на вражеска държава - време е да си хване пътя към държавата, на която служи, ама не сам, а с махленките около него, с всичките знайни и незнайни движения на русофилистици и дружно да им олекне на сърцето - пък ние тук ще се оправяме с братята македонци
  : 1 !