Ало, Маджо?!

18929
Ало, Маджо?!
Снимка: БГНЕС

Когато става въпрос за власт, мръсотията винаги е много – ама много. Компромати, лъжи, извъртания, подмятания – всичко, за да се очерни противника. Така е навсякъде, така е и в България – винаги е най-трудно да определиш кое точно е истина, кое изобщо не е и кое е някаква смес, която те кара нарочно да залиташ в дадена посока.

Така е и с прословутия вече случай "Маджо" от излъчването на живо на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов в неделната вечер на 9 август. В това излъчване на живо до Иванов се приближи бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и ... се роди новина.

Всъщност Иванов има два кратки разговора с Ламбовски. Първият, заради който се вдигна шум, започва след 10:30 минута от стрийм излъчването от личния профил на лидера на "Да, България". Там се почва с репликата от страна на Ламбовски: "Я ме щракни, дет се вика, че като стане премиер, да не ни забрави". И следва прословутата реплика: "Изключил съм си телефона, защото тоя се обадил на Маджо". Вторият разговор е между 14:10 и 14:25 минута, като там най-запомнящата се реплика отново е на Ламбовски: "После ще имаш ли две минути за това?".

Ключовата отправна точка за всеки анализ е, че Ламбовски е един от участниците в сагата "Осемте джуджета". Той се появи в третата част на разследването на неправителствената организация Антикорупционен фонд – ТУК!

И така – вариантите в случая:

1. Христо Иванов знае в общи линии за какво става въпрос. При този вариант Иванов познава Ламбовски достатъчно и е наясно, че бившият депутат иска да говори нещо за "Осемте джуджета". Затова и Иванов го спира да не е пред камера, което разви като теза пред "Свободна Европа" (там също каза, че се запознал с Ламбовски на протестите т.е. скорошно познанство) – защото самият Ламбовски разказа пред Антикорупционен фонд, че замесването му в историята е дошло под принуда, така го е усетил, като той дори изрази увереност, че тази принуда е така упражнена, че е заплаха и за семейството му. В този случай големият пробив е как така сплашен човек тръгва да говори на публично място, а не търси поне някакво уединение? Разбира се, възможно е Ламбовски да не осъзнава, че говори пред хиляди във Facebook или пък вече дотолкова да не му пука от заплахи, че да иска всичко да свърши. Да не забравяме – той говори за "тоя", който говорил с Маджо, но че заради "тоя" си е изключил телефона! Защо – не иска да чува повече заплахи или не иска някой лесно да подслушва?

2. Христо Иванов има връзка с Маджо поради някакви причини. Това е вариантът, при който Ламбовски си изключва телефона, за да не бъде следен, а не защото не иска повече да чува предполагаеми заплахи. Няма начин от една реплика да бъде заключено на 100% такова нещо – може само да бъде подозирано.

3. Христо Иванов не знае за какво става въпрос. Класическа уловка за него – реплика, която не може да бъде оценена еднозначно, но със знаково име в нея. При тази уловка Иванов няма истински полезен ход, защото тя цели да бъде всято съмнение. Както вече написах по-горе, Ламбовски сам си каза пред камера за упражнявана срещу него принуда – а дали тази принуда не се е засилила и не го е принудила да отиде да каже "лайв" прословутата реплика за Маджо? Ако става въпрос за семейството, колко хора не биха се огънали?

Кое как е, със сигурност може да се установи само при задълбочена проверка от компетентни хора, които имат и съответните възможности да я правят според закона. В България такива по истински важни въпроси трудно се случват.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com