Асен Василев да обясни - и то преди изборите - какво значи "ГЕРБ без Борисов"

31212
Асен Василев да обясни - и то преди изборите - какво значи "ГЕРБ без Борисов"
Снимка: БГНЕС

Както Кирил Петков, така и Асен Василев вече пускат едни особени изречения. Изреченията изглеждат на пръв поглед непреклонни, но само на пръв - и то много наивен поглед.

Вчера Василев заяви, че докато Борисов е начело на ГЕРБ, коалиция между неговата партия и "Продължаваме промяната" е "абсолютно невъзможна".

Един средно глупав зрител би се задоволил с категоричността на "абсолютно невъзможно" и би изпаднал в морално облекчение; онова морално облекчение, което би могло да го отведе с чиста съвест и бодър дух към урните. Дори при минимално вникване в смисъла на изречението обаче личи друго: че Василев вероятно допуска, че коалиция с ГЕРБ е възможна. И че прозорецът от възможности може и да се отвори, макар и със скърцане, ако Борисов не стои начело на партията. Това го чухме вече няколко пъти -  и звучи лекo притеснително.

Ето ключов въпрос. Какво ако Борисов например реши да се оттегли административно от поста си на лидер на партията? И направи едно второ завръщане към ранните времена на ГЕРБ, когато той бе неформален лидер, а формалният беше Цветан Цветанов? Една абсолютно незначителна юридическа подробност, която да бъде представена като морално оттегляне. Веднага може да се уреди - след изборите Борисов дава пресконференция, симулира и без това устойчивия му мотив за "национална отговорност", в която "трябва да се спасява държавата", а той е готов "в името на това и това", да "даде път" на, примерно, Даниел Митов. Редът в хаоса, оказва се, ще може да се уреди, с някаква немислимо глупашка уредба. На нас ще ни се предложи да си представим как Борисов наистина се прибира в Банкя и там основно кротко гледа телевизия и си гледа внуците, цепи дърва и хвърля едно око на фейса; от време на време му ходят на гости млади и неопетнени гербаджии, които той хем малко поучава, хем им разказва весели истории от десетте и повече години власт. Те го молят - върни се бат Бойко, но не, за да се върне, а защото и на него му е приятно да го споменават още с любов, и на тях им е приятно да срещнат помъдрелия отшелник, от който да черпят мъдрост и наставления. Цялото това се романтизира с автобиография, написана, разбира се, от Любен Дилов, нещо като "За стърчането", умее ги тези работи. 

Ако Василев и Петков наистина допускат, че нещо подобно е възможно; че ГЕРБ е партия, която може да се еманципира от Борисов, това би означавало толкова голяма наивност, че всъщност дори не мога да я допусна; допускам предварително проучване по въпроса. Най-коварната фраза, която предполагам, че скоро ще започне да се повтаря все по-често, е следната: "експертен кабинет". По подобен начин, по който Слави Трифонов обича да говори за "експерти" - така сякаш никога в историята на прехода зад експертите не е стояло мрачно задкулисие, което предлага залъгалка за наивни ентусиасти - същите ентусиасти, които биха могли да решат, че експертът на Борисов например би могъл да направи нещо друго, освен да манифестира волята - и оттам корупцията - на същия Борисов.

Това ли ще предложат Василев и Петков? Експертно погледнато - изречението им подсказва нещо такова. И ще е добре да го обяснят максимално точно преди изборите.

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...