Борисов, какво по-точно казваш с "Най-много се лъже преди избори"

14855
Борисов, какво по-точно казваш с "Най-много се лъже преди избори"
Снимка: Getty images/Guliver

В едно от последните гостувания на Бойко Борисов при Цветанка Ризова той директно заяви: "Най-много се лъже преди избори и след лов". Това се казва с обичайния тон, с който той казва подобни неща: с подкупваща усмивка, народняшки хумор, задоволство, че си схванал основни политически принципи в играта на тронове, която обаче гледаш не както сериала за забавление, а ти се случва в собствения живот и още по-конкретно има пряка връзка с това животът ти да не върви твърде добре. 

И все пак, да се върнем към тази фраза. Какво по-точно иска да каже Борисов с нея? Признава, че той и ГЕРБ отдавна лъжат преди избори? Признава, че всички лъжат преди избори и поради тази причина и той има право да лъже преди избори? Или пък по свойски начин се пренася в съзнанието на зрителя-избирател, знае какво си мисли той, и за да спечели зрителя-избирател му казва огледално какво мисли той? Изглежда като някакво прокарване на мост, на принципа "ние ги лъжем, че управляваме, те ни лъжат, че ни избират".

И най-важното: как по-точно човек да се мотивира да гласува след като лидерът на една държава в национален ефир сръчно обявява най-долният принцип на изборите? Тоест и ние трябва да си кажем - хе-хе-хе, как само се лъже преди избори, и въпреки всичко - ха-ха-ха, да идем да гласуваме? Остана само после да идем на лов и да се върнем със заек, обявен за глиган, за да може да сбъднем напълно тази дълбоко заседнала в политическо-ловния ни живот поговорка и смирено да приемем, че глиганските обещания преди евровота по традиция ще преминат в заешка политическа реалност и това е окей. Никога не може да избягаш от народния фолклор - дори когато някъде другаде някакви хора кацат на Марс. 

Всъщност, защо да не помислим за друго? Например как да се направи така, че предизборните обещания да не са като тези след лов? Може би има начин. Да кажем да бъдат обвързани със закон, който да прави така, че ако не изпълниш поне 50% от това, което си обещал, автоматично да слизаш от власт. Просто защото си излъгал. Казваш, че средната заплата ще стане 1500 лева и пенсиите 500? Ето, минава време - те обаче не са станали такива, само ти си напазарувал квадратура на символични цени и твоята средна банкова сметка се е доближила до максималната банкова сметка. И може би тогава трябва да подлежиш на някаква санкция - по същият начин, по който подлежиш ако на работа си дал заявка, че ще изпълняваш определена задача и после не я изпълниш, понеже си излъгал, за да те наемат въобще. Шефът ти няма да те задържи и ще те освободи. Защо избирателят, бидейки ти шеф, да няма правото да те освободи, понеже си лъжливо копеленце? Или трябва да чака нови четири години, след които да се надене като червей на куката на нови лъжливи обещания и така всичко при тях да върви и всичко при теб да продължава да не върви? Навремето, когато Кольо Фичето обещава да направи Беленския мост, казва следното: „Ако, Паша ефенди, не сторя моста до град Бяла за 700 000 гроша и по теркя си, вземи ми главата!“ Ясно, просто и честно. Сега е обратното: не стига, че мостът се прави с лъжливи обещания, а най-фрапантното е, че  взема главата тъкмо на онези, които ще минават по него. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com