Борисов като в Матрицата

13537
Борисов като в Матрицата
Снимка: Getty images/Guliver

Речта на Бойко Борисов, с която даде курс към евроизборите на ГЕРБ, бе запомняща се и повече от интересна. Някои от фразите заслужават дълбок анализ. Например тези.

1. "Хората бързо са забравили какво е направила партията, защото го е направила бързо."

Какво по-точно значи това? Изглежда тук има нещо в стила на Матрицата - движенията са твърде светкавични за регистриране с просто око от непросветените. ГЕРБ прави толкова бързо промени, че ние въобще не можем да ги видим. Погледът на народа е муден, не може проследи скорoстта на Борисов; ние сме лимитирани до 24-те кадъра в секунда и 24 часа в денонощието, докато за този човек и тази партия това са твърде обикновени физични величини; не им стигат. 

2. "Народът искаше да се отърве от Тройната коалиция, затова избраха нас"

Ето тук Борисов е напълно прав, получил е просветление. Беше избран, защото хората бяха вбесени от думите на Доган, че той "разпределя порциите в държавата". Резултатът обаче е следният: точно 10 години по-късно Доган си купи ТЕЦ. Това сякаш пак трябва да е от онези промени, които се случват толкова бързо, че не се виждат с просто око. 

3. "Нахейти ви първата дама - вие мълчите"

Ето че тук вече се казват истинските неща (така и не стана ясно впрочем коя е тази първа дама - спори се дали е Елена Йончева или Десислава Радева). Думата "нахейти" отвежда към няколко неща: едното е, че английският на Борисов все пак е прогресирал, а другият - че лъснаха основни политически принципи. Аз хейтя, ти хейтиш, той хейти, ние хейтим - кратък наръчник на спреженията в българската политика. Сега ще се почне една политическа кампания - БСП ще хейтят, ГЕРБ ще хейтят обратно: толкоз. Избирайте този, който хейти по-добре. 

4.  "Няма град в България, в който да няма нещо ненаправено"

Тук човъркнато, там направено, тук побутнато, там попипнато; така се управлява държава. Гражданите ходят по улиците и виждат: ей гледай тук нещо е направено, хубаво е, защото можеше да е ненаправено. Ако нещо е ненаправено, значи ГЕРБ не са наоколо, ако нещо е направено, значи са тук. 

5. "Вие ако не си вземете мерки да си прочистите къщичките по места, рано или късно това ще избие."

Ставаш рано сутрин и си влизаш в къщичката. Къщичката е нещо мръсничка. Вземаш една метличка или в краен случай прахосмукачка. Почваш да почистваш къщичката, защото иначе нещо ще избие. Хората минават и гледат и се питат: чиста ли е къщичката? Чиста е, значи нищо няма да избие. Те се прибират и на свой ред си почистват къщичката. Цялата държава си чисти къщичките и прогресира. Започват да идват туристи от цял свят и да се видят - колко много чисти къщички на едно място! 

6. "Обичам ви, но това не е даденост"

Една интимност, в която обаче няма безусловна любов. Борисов чувства, че хората от ГЕРБ са свикнали с обичта му така както става в една дълга и отиваща към пропастта връзка. Но ако във втория случай страдат влюбените, тук може да пострада цялата държава! Обичайте се с Борисов, но не го приемайте за даденост! И си почиствайте къщичките. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com