Борисов пак с грешен ход - пусна Цветанов да го спасява от протестите

16274
Борисов пак с грешен ход - пусна Цветанов да го спасява от протестите
Снимка: БГНЕС

Как Борисов отиграва протестите и задава ли се нова зима, като онази през 2013-та? Много вероятно. Само че този път още по-тежка, понеже дори голямата гордост на премиера - алхимичната му връзка с народа, започна да дава на късо.  

В предишните си два мандата Борисов имаше изключителен рефлекс и може би дори талант в справянето с гражданско недоволство. Почти нямаше случай, в който да не вземе отношение към различни брожения. Понякога дори даваше заден ход. Това се знаеше и му носеше точки. Посланието беше: ГЕРБ не е като БСП, ония правеха каквото си искат, сега и ГЕРБ правят каквото решат, но ако настъпят някоя мина внимателно викат сапьор-популизма на помощ и гледат да потушат напрежението. 

С времето обаче този рефлекс залиня. Властта обгърна Борисов и той започна да действа с изключителни закъснения. В първия си кабинет Борисов щеше да махне Московски много по-рано и нямаше да чака ужаса край Своге. Щеше да принуди Фандъкова да отмени 1.60 за билетчето, макар и кахърен заради орязването на приходи. Нямаше как да не изслуша майките на деца с увреждания още в първата седмица, вместо да ги чака да протестират цяло лято и цяло есен. После едва ли щеше да запази Симеонов и да позволи патриотите да му извиват ръцете. Помните ли коя беше любимата реплика на премиера години наред? "Нося си оставката в джоба". Това донякъде вършеше работа, правеше добро впечатление. Станишев и Орешарски никога не си носеха оставките в джоба - ето пък най-сетне един, който е готов да подава оставки. Разбира се, по-досетливите се сещаха, че това е техника по създаване на имидж, чиято цел е декларацията за жертвоготовност да отмени истинските жертви и да не си подадеш оставката тъкмо защото си уверил добросъвестно, че може да го направиш. Но все беше нещо. 

Какво направи до момента Борисов по отношение на протестите срещу високите цени на горивата и високите данъци за колите? Пусна Цветанов и Владислав Горанов да говорят, а това е нелеп ход. Нима мисли, че точно Цветанов и Горанов са фигурите, които могат да укротят протестите? Цветанов бързо изрече най-грешното нещо в такъв момент. На пресконференцията казал: "Гражданите трябва да изберат - хаос или стабилност". Познайте какво ще изберат гражданите. Те мислят точно по схемата на Цветанов, но с обратен знак. За тях управлението е хаос, а протестът - стабилност. А после допълни безумие в негов стил - протестите оказвали стрес на децата и на родителите им, които трябвало да ги прибират вкъщи, а пътните артерии били блокирани. Ако толкова мислеха за стреса на децата, не трябваше ли първо да помислят за децата с церебрална парализа? Протестите въобще причиняват стрес, неудобство, не са хубаво нещо, съветва умно Цветанов, а Бойко дори не се усеща кой точно е пратил на амбразурата. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com