Браво на министрите - затворени занимални, но отворени кръчми

10176
Браво на министрите - затворени занимални, но отворени кръчми
Снимка: Getty Images/Guliver

На правителството е добре да се задават понякога логически задачи. Разбира се, съобразени с интелектуалното му ниво. В нашия случай и гатанки вероятно ще свършат работа. Например: кое тежи повече - кило желязо или кило памук?

Далеч съм от мисълта да подозирам министрите на Борисов в логично мислене. Защото цялата им работа по коронавируса изключва наличието на такова.

Как иначе можем да си обясним разпоредбите, затварящи занимални и оставящи отворени кръчмите? С какво кръчмите са по-важни за обществото? За тях и компенсации ще има, а за занималните? Те винаги са били и продължават да бъдат последната грижа на държавата. Тя с училищата едвам смогва да се оправя и ги е оставила на самотек, какво остава за някаква помощ към един важен, дори жизненоважен за функционирането на икономиката и за сигурността на децата сектор.

Колко логика се иска, за да осъзнаеш, че едно дете, ако не учи цял ден, има нужда или от родител, или от занималня? Бабите и дядовците, ако случайно са останали живи, в огромната си част също работят. Какво следва тогава - единият родител напуска работа? Или децата ходят с родителите на работа? Или N-ти епизод на "Сам вкъщи", този път - насред пандемия?!

Ако ситуацията с вируса е вече прекалено сериозна и върви към локдаун, първо трябва да затворят заведенията. В повечето държави в Европа това вече е факт и никой не протестира - оттам се взема само храна за вкъщи. Да не говорим, че нашенските кръчмари никога няма да спазят това за дистанцията между масите. Абсурд.

Каква е логиката децата да ходят в училище, да се тъпчат по 30 в стая, а да не ходят на езикова школа или занималня, където не се събират повече от десетина в едно помещение?

Работещ вариант би било разписването на здравни противоепидемични норми за отстояние, за дезинфекция и т.н., но не и затваряне. То би било логично само при затваряне на училищата, каквото засега не се предвижда в национален мащаб.

Тук възниква въпросът защо е толкова трудно да се премине на обучение онлайн и какво пречи до края на пандемията да се учи ако не изцяло, то поне предимно така? Трудно е по много причини и първата е собствената ни ниска дигитална култура като нация.

Гимназии и университети минават на онлайн обучение, затварят нощни клубове и дискотеки

Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на образование в цялата страна. Това става ясно от нова...

Разбира се, онлайн обучението има и плюсове, и минуси. Но в българските условия то страда най-вече от експертен дефицит - нито учителите, нито родителите са много наясно как работи това нещо. У нас едва тази година - заради епидемията, а не защото сме в 21 век - имаме онлайн преподаване. Нещо, към което частният сектор в образованието се е ориентирал още преди десетина години. Нещо, което в повечето западноевропейски държави е съвсем нормално. А в България има остри реакции и от учителите, и от родителите, защото "не било същото". Да, не е, но светът върви към дигитализация и колкото по-рано свикнат подрастващите с това, толкова по-лесно ще им бъде да работят и да живеят във все по-свързаната с онлайн уменията реалност.

МОН, как не ви е срам учителите да работят със собствени лаптопи? Предвид материалното им състояние, често тези компютри са семейни. Тези учители имат и деца! Е, добре, ако и родителят, и детето имат занятия по едно и също време, какво правим?

Нека да кажем нещо и за компютрите. Преди повече от 10 години Intel организираха в Македония един журналистически рейд, свързан с технологиите в образованието. И с очите си видях безброй "дечиня с лаптопчиня" от различни възрасти. Македония вече се беше подредила в челната петорка в Европа по оборудване на училищата с компютри. И това беше финансирано от македонското правителство, не с капачки или с дарения от родители. Разбира се, попитах защо в България това не може да се случи? Отговорът - неофициален - беше: Много подкупи се искат от вашето министерство. Преди 10 години! No comment.

Ако поне малко здрав разум е останал в нечия министерска глава, нека да вземе справедливо и правилно решение за кръчмите и занималните. Защото кило желязо и кило памук тежат еднакво.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com