Brexit - как ще свърши най-смешната политическа сага?!

10248
Brexit - как ще свърши най-смешната политическа сага?!
Снимка: Getty Images/Guliver

Поредният провал за завършен на Brexit безспорно е една от най-важните новини на изминалата седмица. И, разбира се, реакциите стават все по-смешни. Поредната - британският премиер Борис Джонсън прати писмо до ЕК за второ отлагане на Brexit, но отговарящият по въпросите на Brexit британски министър Майкъл Гоув си каза в прав текст как това писмо, казано в стил "Бойко Борисов", е Пунта Мара - то само така си е пратено, от куртоазия, защото Борис щял да завърши Brexit на 31 октомври.

Щом нещата са вече до тази фаза, нека дадам няколко варианта как ще свърши всичко - понеже на всички им писна от тази пародия. Не претендирам да са реалистични - но не е реалистично и британският премиер да говори как няма да изпълни закон, обаче ето на - това става, сякаш българските порядки добре са хванали корен и на Острова:

1. За неизпълнение на закона за отлагане на Brexit, британският парламент решава, че Джонсън е извършил държавна измяна - значи доживотен затвор. А понеже куртоазията е типична черта на британския характер, на всеки няколко месеца се подава искане за отлагане на Brexit - и така до края на света.

2. След като няма да слуша парламента, Борис Джонсън довършва започнатото - разпусна парламента завинаги, вади Великобритания от ЕС на 31 октомври и така започва най-щастливата политическа приказка - имало едно време една Великобритания, водена от един рус чичко, за който дори собствените му чичковци разправяха, че не можел да управлява даже конюшня.

3. Понеже е пъзльо, на Борис не му стиска да не поиска отсрочка на Brexit. Съответно, подава оставка. На власт идва Найджъл Фарадж. След три месеца Великобритания пак иска отлагане.

4. Провежда се втори референдум. Искащите Brexit пак печелят - с един глас разлика! Разбира се, той е на кралицата. Всичко почва от самото начало!

5. На ЕС му писва и на 31 октомври изключва Великобритания. Обаче не може - пъзльовци са, а и в Договора за ЕС не е предвидено такова нещо, така че би трябвало спешно да го променят, обаче Обединеното кралство още е член и ще гласува напук против - а трябва единодушие. Смешно, нали?!

6. Нещо друго, за което не мога сега да се сетя, защото им доскуча. Точно както на всички им писна от Brexit. Защото поуката от референдумите е следната - не може да се прилагат от дъжд на вятър, точно както не може да си добър шофьор, ако караш веднъж годишно. Референдумът е инструмент, който работи само тогава, когато има навик към него. Започваш от по-малкото - местни референдуми, за дребни въпроси и чак когато хората свикнат за какво носят всъщност отговорност, тогава стигаш по-високо - там, където е Швейцария. Понеже британците не го направиха, да се разправят сега с ирландците - който не знае какво става в такива случаи, просто да се върне 30-тина години назад. С две думи - става Пунта Мара!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com