Бухалките от запаса или какво може да очакват носителите на промяната

8294
Бухалките от запаса или какво може да очакват носителите на промяната
Снимка: БГНЕС

Ако някой си мисли, че управлението на ГЕРБ е оставило само скелети в гардероба, много греши. Може и да изпаднат оттам неколцина, но това е само за отвличане на вниманието. Основната работа на управлявалата доскоро върхушка ще бъде насочена към компрометиране на идеята за промяна и към смазване на нейните носители.

Бухалките от запаса са винаги готови да се включат в защита на своите благодетели. Добре познатите ни от трите мандата на Борисов Инструменти Господни са на разположение и могат да бъдат активирани по команда. А каква ще бъде командата? "Мачкаааай!", естествено. Следва буря, от която оцелели рядко има, защото триъгълникът следствие-прокуратура-НАП е точно като Бермудския, само дето е в непосредствена близост.

Политолози категорични: В името на мира, "Продължаваме промяната" ще номинира Стефан Янев за премиер

В свое интервю служебният министър-председател Стефан Янев коментира, че с него не е воден разговор за бъдещо участие в проектокабинета...

Познавайки стила на действие на другия триъгълник - Борисов-Пеевски-Гешев, едва ли ще се стърпят. Напротив, ще бранят с целия си арсенал това, което им е останало.

Началото беше сложено с впрягане на държавната машина по темата за гражданството на Кирил Петков. Както се видя, този въпрос слабо интересува преобладаващата част от електората, който си гласува по симпатия, а не съобразно някакъв юридически казус. Стана ясно, че каквото и да реши Конституционният съд, избирателят е над него.

Атаките към Кирил Петков и Асен Василев обаче бяха само началото. Другата държава очевидно е притеснена от действията на Бойко Рашков и следващият набелязан се оказа той. Имал бил имоти, трябвало да доказва какви пари има - така работят бухалките. Как не забелязаха Рашков, парите и имотите му, преди да стане министър и да започне да разваля пасианса? Как и през ум не им минава, че напъвайки се да омаскарят борещите се за промяна, всъщност им слагат ореол?

Но де толкоз акъл у Инструментите Господни?! Дай им да изпълняват заповеди. А тези със заповедите май лека-полека започват да губят самообладание. Ситуацията не е като едно време, когато Успелият Млад Мъж се юрна да превзема държавата на абордаж. Днес е различно. Вълшебната дума не е "Абракадабра", а "Магнитски". И с нея Сараите не се отварят, а се затварят.

Интересни времена предстоят за носителите на промяната. Могат да очакват да бъдат публично извадени за тях неща, за които не са и подозирали, че могат да бъдат укорими. Следващите министри, например, трябва да са с наистина безупречни биографии. Да не могат да бъдат атакувани нито от законови, нито от морални позиции. Защото кафявите медии имат да заработват и няма да се поколебаят да омаскарят когото трябва.

Преговорите за "Вътрешна сигурност": Реформа на МВР и ново Министерство на бедствията и авариите

Пълна ревизия на Министерството на вътрешните работи, нов закон за МВР и създаване на Министерство на бедствията и авариите. Около тези...

Заемащите се с промяната трябва да имат и готовност за саможертва, защото онова, срещу което се изправят, не признава никакви правила, морал и граници. За законност изобщо не говорим, тя се спазва само формално. Семейства, сватове, съдружници - всичко ще бъде гледано не под лупа, а под микроскоп. И дори най-малкото петънце ще бъде размахано като компромат.

Малко наивно е да се очаква главният прокурор сам да се оттегли. Съдейки по проведените досега преговори, бъдещото парламентарно мнозинство има желание и единомислие да направи всичко възможно да го отстрани. Чуха се дори идеи за сериозни промени в институцията главен прокурор. Ако това бъде постигнато, заедно с промените във ВСС, остават по-лесните ходове - нови шефове на служби, нови правила за тяхната работа и повече ефективност. Тя би била най-осезаема, ако се стигне до осъдителни присъди заради корупция на високо ниво. Засега вероятността това да се случи изглежда 50:50. Пак е нещо, доскоро не можехме и да мечтаем.

От голямо значение е и скоростта, с която ще се случат първите и най-важни промени. На преговорите се чуха срокове за спешните действия от порядъка на сто дни. Да, има такава практика в развитите страни. У нас обаче сто дни биха били твърде дълъг срок - предостатъчен за вкарване на бухалките от запаса в бойна готовност.

Повече от всякога България има шанс да стане нормална страна. Това нормализиране обаче няма как да е дело само на шепа хора. По подкрепата, която те ще получат от нас, ще си проличи дали сме узрели да бъдем европейско общество или си ни е добре с тоягата и моркова.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com