Българските телевизии и подмазването на Джо Байдън

20249
Българските телевизии и подмазването на Джо Байдън
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако някой случайно не е разбрал – сигурно само тези, които не гледат телевизия и тези, които не се интересуват от медии, вчера (20 януари) всички най-гледани телевизии в България – bTV, Нова телевизия и БНТ, в комплект с Българското национално радио, направиха специални студиа за встъпването в длъжност на 46-тия президент на САЩ Джо Байдън.

Разбира се, това е важно събитие – спор няма. Но да се правят студиа часове наред изглежда прекалено. Причината е една и е известна отдавна на всеки, които малко се е интересувал от дипломацията в научен смисъл – Великите сили не променят коренно и рязко външната си политика.

Влизането на Байдън в Белия дом е изключително натоварено с какви ли не очаквания – да се справи ефективно с коронавирус пандемията, да обедини изключително разделеното американско общество, да подаде ръка на западните съюзници на САЩ и да не действа като Тръмп в много аспекти на американската външна политика. Покрай цялата работа и в България се чува тон колко ще ни е изгодно на нас – току се появи някой наш дипломат, заемал в миналото по-висок пост и почне да обяснява как през 90-те години на XX век Байдън редовно пътувал до Балканите, един вид милее за този регион. Това вече искрено напушва на смях.

В политиката интересът е на първо място! Единствената разлика е чий интерес, защото в държава като нашата става въпрос за интереса на единици, които си тъпчат джобовете и чекмеджетата.

Американският интерес е един – САЩ да запазят водещата си роля в глобален мащаб, във всички важни сфери на човешкия живот. При ново управление има единствено промени в подхода, не и в целта.

Когато Тръмп пое властта в САЩ, той го направи с мотото "Да направим Америка отново велика". Само че Америка е станала велика не изведнъж, а заради натрупване. И дори някои огромни изхвърляния на Тръмп във външната политика на САЩ не променят общия курс. Типичен пример е търговската война с Китай – вчера Ройтерс публикува данни на китайското правителство, че през 2020 година вносът на петрол от САЩ се е де факто утроил! А за първите 10 месеца обемът на търговията между САЩ и Китай почти се е удвоил спрямо данните за първите 9 месеца. Това само показва тенденцията – въпреки постоянните приказки, укази и какво ли не на Тръмп, по негово време нещата също си вървят в познато русло. Като се сетим и за увеличението на бюджета на НАТО, за продължаващото присъствие на американски военни, които пазят петролните полета в Сирия да ги експлоатират именно Съединените щати на първо място, все още значителният американски контингент в Афганистан и картината съвсем се изяснява.

Трябва да е кристално ясно – САЩ няма да променят политиката си спрямо България! Ние сме едно от полетата на противопоставяне на Русия и така ще си бъде незнайно докога. Да се очаква нещо друго ще е наивно. Това важи не само за САЩ, но и за всяка голяма сила – тя ще гледа своя интерес, не този на България. Така че прехлаването дали е Байдън или Тръмп, или който и да е, следва да си остане само по телевизиите – при това е добре те да си дадат сметка колко зрители печелят така. Най-важното за България е да планира дали може да се възползва в свой интерес от промяната в подхода на Байдън.

САЩ няма да почнат да се грижат за благоденствието на България извън това, което ще помогне за тяхното собствено благоденствие. Русия - също. Ако не можеш сам да си защитиш интереса, друг няма да ти го защити.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com