Човек от бъдещето пита за прехода

9461
Човек от бъдещето пита за прехода
Снимка: Getty Images/Guliver

Предпазливо и в резултат на натрупвания от протести и промени в политическите сили се появяват коментари, че преходът е започнал да попривършва. Отпимизмът е начален и в зародиш, но може би е добре - за първи път - да теглим чертата.

Под тази черта ще видим какво ли не, но ще има един общ знаменател: и знаменателят ще е сюрреалистичен. Как след време например нормален човек би разбрал, че сме имали вицепремиер, който е гонил шума на Слънчака? Този нормален човек ще попита: не се ли шегувате все пак? Не е възможно да е било точно така! Не, ще му отговорим - баш на Слънчака гонеше шума, а после овика майки на деца с увреждания, че те са уж болни, а майките - много кресливи. 

Нормалният човек най-вероятно ще бъде шокиран, но ние ще му кажем - почакай нормални човече, тепърва започваме. Например - имахме премиер, който 12 години строи магистрали обаче цялата държава беше в лоши пътища; и колкото повече пътища строеше, толкова по невъзможно бе да стигнеш до Силистра. Нормалният човек ще попита: какво беше това Силистра? Ще му поясним - един град, до който поради лош път спря да се ходи и вече никой не знае какво става там. А, ясно - ще отвърне той - значи като Варна. Точно така, ще потвърдим - ето, че вече се ориентира този нормален човек. 

Нататък: Ще трябва да му разкажем, че сме имали политически сили, които са влизали в парламента заради по-евтин бензин и по-евтини лекарства. Че лидерът им се е подписал под конституция, която не е чел, и е бил достатъчно искрен да си го признае. Че Николай Бареков е бил евродепутат. Ще попита нормалният човек - как е възможно? Ще отговорим: не знаем, ако бяхме открили как е възможно, щяхме да разберем също как и Андрей Слабаков е бил евродепутат. Но все още никой не е разгадал - знаем само, че говореше, че е хубаво да се пуши на закрито и накрая стана евродепутат. 

Постепенно ще връхлетят още сюрреалистични спомени. Например, че една партия е управлявала дълги години, но два месеца след като е спряла да управлява, е използвала слогана "Ред в хаоса". Как, ще попита нашият нормален събеседник, е възможно това? Почакай, нормални човече, това нищо не е - друга партия, която бе неизменно във властта 30 години беше със слоган "Рестарт на държавността". 

Постепенно нашият събеседник ще взема да свиква. И да разбира. Да учи историята, да чете и да вниква в събитията. И накрая ще направи предположение. "Звучи толкова сюрреалистично - би казал той - че още малко ще се окаже, че Слави Трифонов е предложил Николай Василев за премиер".

Тук ние ще повдигнем рамене. 

"Каза, че е експерт", ще отвърнем. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com